Băncile de lapte matern nu fac faţă cererii

342

De la bănci de lapte matern la pagini pe Facebook, din ce în ce mai multe mame folosesc cele mai creative metode pentru a găsi lapte matern donat de alte femei, pentru a-şi alăpta bebeluşii. Nevoia este din ce în ce mai mare şi directorii de bănci se chinuie să găsească resurse.

„Congelatoarele noastre sunt goale, dar cererea este în creştere exponenţială. Trebuie să găsim mai mult lapte," a declarat Pauline Sakamoto, directoare a băncii Mother's Milk Bank din San Jose, SUA. Aproximativ 61 de milioane de grame de lapte matern a fost distribuit de către Human Milk Banking Association of North America (HMBANA) anul trecut. Numărul a crescut de la aproximativ 50 de milioane de grame în 2010.

Sakamoto crede că această creştere se datorează faptului că din ce în ce mai multe spitale folosesc lapte matern donat pentru a hrăni bebeluşii născuţi prematur. Laptele donat ajunge şi la mamele care nu pot să înceapă la timp alăptarea copilului, conform USA Today.

Secţiile de pediatrie comandă laptele de la bancă, care ajunge îngheţat, prin poştă, în cel mai scurt timp posibil. Laptele este verificat să nu conţină viruşi şi bacterii, după care este pasteurizat. Preţul unui gram este de 3-5 dolari.

Serviciile acestor bănci sunt însă folosite mai mult pentru bebeluşii bolnavi sau născuţi prematur, decât pentru mamele care nu au destul lapte la momentul naşterii normale. Acestea cer ajutor pe reţele sociale, precum Facebook, unde există sute de pagini individuale, precum Human Milk 4 Human Babies, o platformă prin care mamele care cer lapte şi cele care oferă intră în legătură unele cu celelalte.