Blestemul remediilor naturiste de pe net

20

Tot mai mulţi oameni apelează la Internet pentru a descoperi metode naturiste de tratare a unor afecţiuni grave, spun mai mulţi medici citaţi de Huffington Post. Specialiștii avertizează să nu ne bazăm exclusiv pe informaţiile pe care le găsim pe site-uri, bloguri sau forumuri, întrucât unele sfaturi greșite ne pot înrăutăţi starea de sănătate.

Medicii au oferit exemple de remedii false recomandate pe Internet, printre care tratarea candidozei vaginale cu iaurt, sau a herpesului bucal cu ceai negru.

Iaurtul NU tratează candidoza vaginală, deși unii au dedus greșit acest lucru, din faptul că iaurtul determină dezvoltarea de bacterii sănătoase în stomac și intestine. „Niciun studiu nu a arăta că iaurtul poate vindeca această afecţiune sau măcar diminua severitatea acesteia. Alte persoane consideră că alimentul are efect dacă îl aplici direct pe piele. Este total gresit. Acest tratament poate duce la creşterea ciupercii, deoarece conţine zaharuri," a explică dr. Michele G. Curtis, profesor de obstretică şi ginecologie de la Şcoala de Medicină din cadrul Universităţii din Texas.

Ceaiul negru NU ajută la vindecarea leziunilor herpetice bucale, deși conţine taninuri, substanţe care inhibă dezvoltarea virusurilor și bacteriilor. Medicii recomandă în schimb folosirea unei creme cu factor mare de protecţie împotriva razelor ultraviolete, deoarece lumina soarelui poate declanşa acestă leziune.