BBC a difuzat eutanasierea milionarului Smedley

554

Aproape 900 de telespectatori au trimis plângeri către BBC după ce televiziunea a difuzat un reportaj cu ultimele clipe ale magnatului Peter Smedley (71 ani) care a apelat la serviciile clinicii Dignitas pentru a fi eutanasiat. Reclamanţii spun că o astfel de emisiune ar putea duce la un lanţ de sinucideri „în oglindă".

Peter Smedley, proprietarul milionar al unui lanţ hotelier, a fost diagnosticat cu o boală neuromotorie cu evoluţie galopantă, care l-ar fi incapacitat sever. Bărbatul a decis să fie eutanasiat într-o clinică elveţiană, deoarece legislaţia britanică interzice sinuciderea asistată.

Smedley a murit după ce a ingerat un lichid mortal, pe bază de acid barbituric. Soţia sa, cu care fusese căsătorit timp de 40 de ani, i-a stat alături în ultimele clipe când, roșu la faţă și simţind că se sufocă, bărbatul a cerut cu disperare apă. Peste câteva momente s-a stins.

Emisiunea lui Terry Pratchett, Choosing to Die (Alegând moartea) a stârnit numeroase reacţii în rândul telespectatorilor care au văzut filmarea morţii lui Smedley. BBC a fost denunţată ca „majoretă" a practicii sinuciderii asistate, iar fostul episcop de Rochester a deplâns faptul că televiziunea a ratat o șansă (la obiectivitate n.r.) difuzând un documentar care a prezentat unilateral controversata practică.

 

Daily Mail notează că Sir Terry Pratchett, autor de romane fantastice, care a fost diagnosticat în 2008 cu o formă rară de Alzheimer precoce, este unul dintre cei ma sonori militanţi ai legalizării morţii asistate în Marea Britanie.