Vitaminele B6 şi B12 înjumătăţesc riscul dezvoltării bolii Alzheimer

135

Administrarea zilnică de tablete conţinând doze mari de vitamina B a contribuit la înjumătăţirea riscului de apariţie a bolii Alzheimer la persoanele în vârstă şi a încetinit avansarea demenţei, a concluzionat o echipă de cercetători de la Universitatea Oxford, după un experiment ştiinţific.

   

    Raportul experimentului, care a fost publicat în cel mai recent număr al revistei PLOS One (Public Library of Science One) prezintă efectul vitaminei B pe un grup de 168 de voluntari cu vârste de peste 70 de ani, diagnosticaţi cu declin cognitiv moderat. Timp de doi ani, jumătate dintre voluntari au primit doze ridicate de acid folic, B6 şi B12, în timp ce cealaltă jumătate a primit un produs placebo.

    În medie, au constat oamenii de ştiinţă, ritmul de progresie al atrofiei cerebrale a fost încetinit cu 30% până la 53% în cazul grupului care a primit vitamina B, scrie Agerpres.

    "Sperăm ca acest tratament simplu să ne permită să obţinem o întârziere a evoluţiei maladiei Alzheimer la un număr important de pacienţi care suferă de declin cognitiv moderat", a comentat David Smith, unul dintre cercetătorii de la Departamentul de Farmacologie al Universităţii Oxford. Totuşi, a adăugat Helga Refsum, care a colaborat în cadrul aceluiaşi experiment, "acesta este un tratament medicamentos nu o intervenţie de vitaminizare." Aceasta pentru că pilulele folosite au conţinut o cantitate de 300 de ori mai mare decât cantitatea de B12 recomandată, şi de 15 ori mai mare decât doza de B6, potivit Reuters.