Concesii de 1 miliard de euro după protestele din Franţa

14

Preşedintele francez a acceptat concesii de un miliard de euro la reforma sistemului de pensii, după ce protestele civile au scos în stradă între unul şi trei milioane de francezi, scrie Mediafax.

   

    Preşedintele Sarkozy a declarat miercuri că este dispus la o lărgire a categoriei angajaţilor care vor avea dreptul de a se pensiona la 60 de ani, incluzând aici persoanele care muncesc de dinainte de 18 ani şi angajaţii care lucrează în condiţii grele.

    Această decizie scădea cu doi ani limita nouă impusă de reforma aflaă în dezbatere şi va vosta 350 de milioane de euro anual numai în ceea ce îi priveşte pe oamenii angajaţi de dinainte de împlinirea vârstei de 18 ani.

    Potrivit Mediafax, liderul de stat a anuţat că nu va renunţa la prelungirea vârstei de pensionare la 62 de ani şi ridicarea de la 65 de ani la 67 de ani a pragului de vârstă la care o persoană poate obţine pensie completă, indiferent de stagiul de cotizare.

    Prevederile legate de vârstă sunt cele mai importante aspecte ale reformei susţinute de Sarkozy şi vizează eliminarea unui deficit de 42,3 miliarde de euro în 2018.