Boala cu transmitere sexuală care ar putea deveni incurabilă

2829

Gonoreea ar putea deveni în curând o boală fără leac, „ca urmare a unei continue apariţii a rezistenţei microbiene”, avertizează directorul Serviciului Medical din Marea Britanie, Dame Sally Davies, într-o scrisoare adresată comunităţii medicale din regiune.

Oficialul britanic face un apel către medicii de familie și către farmaciști să se asigure că pacienţilor cu gonoree le este administrat tratamentul corect și complet, notează BBC. Pentru tratarea bolii se administrează simultan două antibiotice: ceftriaxonă și azitromicină. Dacă tratamentul este urmat doar parţial, apare riscul ca bacteria care provoacă afecţiunea să dezvolte rezistenţă la medicamente.

„Gonoreea a dezvoltat rapid rezistenţă la noile antibiotice, lăsându-ne la îndemână foarte puţine alternative la recomandările actuale. Prin urmare, este extrem de important dacă tratamentul suboptimal nu este realizat”, a declarat directorul serviciului farmaceutic din UK, dr. Keith Ridge, care semnează și el scrisoarea adresată comunităţii medicale britanice.

Scrisoarea vine după ce o epidemie de „supergonoree”, cauzată de o tulpină a bacteriei care a căpătat rezistenţă la tratamentul cu antibiotice, a fost declanșată în nordul Angliei, în luna martie a acestui an. Noua tulpină depistată în această regiune este rezistentă la unul dintre antibioticele prescrise pentru tratarea bolii, azitromicina. Punctul de start a fost orașul Leeds, însă cazurile s-au răspândit inclusiv în Oldham Macclesfield și Scunthorpe, notează The Independent. Potrivit datelor, boala s-a răspândit în urma contactelor sexuale de natură heterosexuală.

Problema apariţiei tulpinilor rezistente la tratamentul medicamentos nu este una izolată. Inclusiv experţii americani avertizează cu privire la riscul ca boala să devină incurabilă. „Anumite tulpini ale gonoreei care sunt rezistente la cefiximă (antibiotic folosit în tratarea gonoreei) au fost detectate în lume, iar în laborator am identificat câteva mostre sporadice, prelevate în Statele Unite, care au o sensibilitate scăzută la cefiximă și se încadrează în definiţia cazului nostru de laborator pentru rezistenţă probabilă”, a declarat dr. Sachin Jain, directorul medical al programelor de prevenire a virusului HIV, de la Centrul Montefiore pentru SIDA, pentru CBS News.

Gonoreea este o boală care se transmite prin contact sexual neprotejat și care poate infecta colul uterin, uretra și rectul, potrivit portalului guvernamental NHS Choices, al Serviciului Naţional de Sănătate britanic. Microbul poate afecta, mai rar, gâtul și ochii. Cele mai frecvente simptome ale bolii sunt secreţiile vaginale sau din uretră, de culoare verzuie sau galbenă, apariţia sângerărilor între menstruaţii sau usturime în momentul urinării. Cu toate acestea, există și cazuri în care boala nu prezintă simptome.

 

Foto: Ewa Urban | Pixabay