Cercetătorii au dezvoltat un test universal pentru cancer

200

Oamenii de știinţă de la Universitatea din Queensland, Australia, au conceput un test care depistează prezenţa celulelor canceroase oriunde în organism, în doar 10 minute.

Cercetători din toată lumea lucrează la metode de identificare a cancerului cât mai devreme, din moment ce depistarea precoce este cea mai bună armă pentru creșterea șanselor de supravieţuire. Mai devreme în acest an, cercetători de la Universitatea „John Hopkins”, din Statele Unite, au anunţat că au conceput un test de sânge, denumit CancerSEEK, ce poate identifica mutaţiile genetice pentru 8 tipuri comune de cancer, dar este nevoie de mai multă cercetare înainte de a putea fi folosit la scară largă.

De această dată este vorba despre un test de sânge cu sensibilitate de 90%, ceea ce înseamnă că poate detecta 90 din 100 de cazuri de cancer de toate tipurile. Tehnica ar putea fi folosită ca un instrument de screening iniţial, urmând ca doctorii să decidă ce alte investigaţii ar fi necesare în cazul rezultatelor pozitive.

Testul a fost conceput după ce oamenii de știinţă au descoperit că ADN-ul celulelor canceroase aderă diferit la particule de metal, faţă de ADN-ul celulelor sănătoase. Astfel, mostrele de sânge sunt testate în apă care conţine nanoparticule de aur, care îi dau apei culoarea roz. Atunci când se adaugă ADN de la celule sănătoase, apa se face albastră, iar când se adaugă ADN de la celule canceroase, apa își menţine culoarea roz. „Testul este destul de sensibil încât să detecteze niveluri foarte scăzute de cancer în mostrele de ADN,” susţin cercetătorii, care și-au prezentat rezultatele în jurnalul Nature Communications.

Conduși de Matt Trau, profesor de chimie la Universitatea din Queensland, cercetătorii au realizat deocamdată teste pe 200 de persoane, dar lucrează la testarea tehnologiei pe o mai mare diversitate de tipuri de cancer. Un asemenea test universal pentru cancer nu ar putea prezice localizarea tumorii sau tipul ei, dar, folosit în combinaţie cu alte metode simple de investigaţie, ar putea oferi răspunsurile necesare foarte repede.

„Cu siguranţă deocamdată nu vrem să spunem că am găsit Sfântul Graal pentru toate diagnosticele de cancer, dar ar fi cu siguranţă un test universal extraordinar de simplu, cu o tehnologie accesibilă și ieftină, care nu are nevoie de echipamente de laborator complicate”, spune Matt Trau. Pus la punct, testul ar putea fi folosit și acasă, din moment ce rezultatele sunt imediate și se văd cu ochiul liber.

„Această abordare reprezintă un pas extraordinar în detectarea ADN-ului tumoral în sânge și cu siguranţă deschide ușa spre un test de sânge universal. Însă este nevoie de mai multe studii clinice pentru a evalua potenţialul total al metodei”, apreciază Ged Brady, de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie.

Dacă metoda nu va dezamăgi, vorbim despre cel mai important avans în lupta împotriva cancerului, care doar anul acesta a dus la moartea a aproape 10 milioane de persoane pe tot globul.

Niciun articol afișat