Jumătate dintre americani sunt în căutarea unei noi biserici

326

Deși pentru creștinii români poate să pară ceva ciudat, se pare că pentru americani este ceva obișnuit să nu poposească prea mult în sânul unei comunităţi religioase. De fapt, un raport al Centrului de Cercetare Pew arată că 49% dintre adulţii americani și-au căutat la un moment dat o nouă comunitate.

„Shopper” de biserici

„Shopperii” de biserici, așa cum sunt numiţi în studiu cei care au tendinţa să se mute de la o comunitate religioasă la alta, au câteva elemente în comun: au studii superioare, au venituri mari și îi interesează preponderent un singur lucru: locaţia bisericii.

Educaţia a fost puternic asociată căutării unei noi biserici. O potenţială teorie la care s-au gândit cercetătorii este că cu cât petreci mai mult timp în școală, cu atât dezvolţi mai bine o gândire critică și abilităţi de cercetare. Și, într-adevăr, creștinii cu cele mai multe studii vor depune cele mai multe eforturi în cercetarea noii locaţii. Vor căuta informaţii online, vor participa la serviciile divine ale bisericii respective, se vor angaja în discuţii cu membrii acelei biserici și vor cere părerea apropiaţilor, înainte de a lua o decizie.

Statutul socioeconomic a fost însă puternic asociat cu caracteristicile pe care „shopperii” pun preţ în mod deosebit. Cu cât veniturile sunt mai mari, cu atât interesul principal este mai lumesc. Astfel, dacă pentru toţi adulţii contează locaţia bisericii, pentru cei cu venituri anuale sub 30.000 de dolari, importante sunt și oportunităţile de voluntariat și legarea de prietenii în comunitate, pe când, pentru adulţii cu venituri de peste 75.000 de dolari cel mai mult, acestea contează mult mai puţin.

Biserica-hotel

Din cauza mobilităţii crescute, dar mai ales a faptului că tot mai mulţi americani părăsesc la un moment dat biserica definitiv, Statele Unite se confruntă cu un fenomen ciudat, și anume transformarea bisericilor. Acelea dintre ele care au fost nevoite să își închidă porţile s-au transformat în baruri, hoteluri și în locuinţe private, în parcuri de skate și în altele.

Biserica „Sf. Vincent de Paul”, din Brooklyn, NY, ridicată în secolul al XIX-lea, este acum cunoscută drept „Spire Loft”, un complex cu 40 de apartamente de lux, care sunt disponibile pentru închiriere pornind de la 4.800 de dolari pe lună. Într-un caz mai fericit, „Catedrala de Cristal”, o faimoasă megabiserică protestantă care și-a declarat falimentul în 2010, a fost cumpărată de Biserica Catolică pentru 57,5 milioane de dolari și, după o renovare care a durat ani de zile, în curând își va deschide porţile. Structura de sticlă, redenumită „Catedrala lui Christos”, se află într-un ansamblu cu alte șase clădiri care vor sluji comunităţii de 1,2 milioane de catolici din zonă.

Cu numărul enoriașilor, dar și cu generozitatea acestora, în scădere, între 6.000 și 10.000 de biserici își închid porţile în fiecare an, fiindcă nu mai pot plăti costurile de întreţinere. Niciunul dintre aceste trenduri nu dă semne de revenire, numărul americanilor care refuză să se afilieze vreunei religii fiind în creștere constantă. În această situaţie, presa americană vorbește despre o „epidemie a bisericilor goale”. Pentru mai multe detalii despre situaţia creștinismului american, citiţi „Reforma 2.0”.