Cercetătorii avertizează cu privire la mamografii

169

Timp de mulţi ani, femeile cu vârsta peste 40 de ani au fost sfătuite să facă anual o mamografie pentru detectarea cancerului la sân. Se pare că descoperirile recente avertizează cu privire la riscurile acestui consult.

Concluziile a două studii apărute ieri în Analele de Medicină Internă din Statele Unite doresc să facă lumină în această dezbatere controversată cu privire la sănătatea femeilor. Studiile arată că nu toate femeile cu vârsta peste 40 de ani au de câştigat de pe urma unei mamografii de rutină.

Riscurile la care se supun femeile care fac mamografii o dată pe an, începând cu împlinirea vârstei de 40 de ani, includ alarmele false, necesitatea a de repeta analizele şi de a face biopsii ne-necesare. De asemenea, uneori femeile suferă operaţii şi chimioterapie, chiar şi în cazul unor tumori care nu prezintă pericol imediat şi care nu ar necesita un asemenea tratament.

Singurele două categorii de femei care ar avea de câştigat de pe urma mamografiei anuale sunt femeile cu ţesut mamar foarte dens şi femeile care au avut o rudă de gradul I (mamă, fiică, soră) diagnosticată cu cancer la sân.

Nu toţi medicii sunt de acord cu rezultatele celor două studii. Carol Lee de la Colegiul american de Radiologie este îngrijorată că sfatul cercetătorilor ar putea fi luat în consideraţie de paciente, ceea ce ar însemna că un număr semnificativ de femei nu vor fi diagnosticate la timp.

De asemenea, Societatea Americană de Cancer recomandă în continuare femeilor de 40 de ani să facă anual control. Otis W. Brawley, vice preşedinte executiv al S.A.C., afirmă că doar medicii şi pacientele pot decide avantajele şi dezavantajele mamografiilor efectuate peste vârsta de 40 de ani.