Date îngrijorătoare despre investigaţiile de cancer la pacienţii sănătoşi

104

Recomandările făcute de două comisii medicale din Statele Unite avertizează că investigaţiile făcute pentru depistarea cancerului în cazul pacienţilor sănătoşi, care nu prezintă niciun risc sau simptome de cancer pulmonar sau de prostată, prezintă mai multe dezavantaje decât avantaje, informează Associated Press.

O comisie care a studiat fişele medicale a 250.000 de bărbaţi bolnavi de cancer de prostată, într-o perioadă de 10 ani, enumeră riscurile la care se supun bărbaţii sănătoşi care fac testul. Comisia a descoperit că, din 1.000 de bărbaţi, 43 vor avea de suferit ca urmare a testării şi a tratamentului. Din aceşti 43, între 30 şi 40 vor suferi de incontinenţă şi disfuncţii erectile, doi vor suferi un atac de cord, unul va dezvolta un cheag de sânge în plămâni sau la nivelul membrelor inferioare.

În schimb, numai un bărbat din 1.000 va fi salvat de la moarte, ca urmare a depistării cancerului de prostată cu ajutorul testelor specifice de sânge. În lumina acestor descoperiri, experţii din comisie recomandă ca medicii să nu facă testul de depistare a cancerului de prostată bărbaţilor sănătoşi, care au împlinit vârsta de 40 de ani (aşa cum este procedura în prezent), pentru a micşora incidenţa acestor afecţiuni în cazul bărbaţilor care au tumori canceroase ne-agresive, informează cotidianul New York Times.

O altă comisie medicală de cercetători din Chicago recomandă ca investigaţiile privind cancerul pulmonar să se facă doar pacienţilor cu vârsta între 55 şi 74 de ani, nu şi nefumătorilor sau persoanelor tinere. Ca şi în cazul depistării cancerului de prostată, pacienţii care au tumori pulmonare sunt supuşi biopsiei şi altor teste invazive, ce determină complicaţii cauzatoare de moarte.

Problema este că nu se poate depista ce tumori sunt agresive sau non-agresive ca urmare a testelor de sânge, aşadar medicii recomandă o perioadă de urmărire a tumorii pentru a vedea dacă evoluţia ei necesită o intervenţie chirurgicală sau nu.

Cele două recomandări au fost criticate de medicii care susţin testările anuale în ambele tipuri de cancer. Aceştia au declarat că, după introducerea testării obligatorii, numărul decesurilor din cauza cancerului a scăzut cu 30 de procente, ajungând la 50%. Cercetătorii susţin însă că nu există dovezi în acest sens şi că scăderea decesurilor nu poate fi determinată într-o măsură aşa de mare doar de investigaţiile obligatorii.