O lume nouă, curajoasă, după summitul NATO

92

Åžefii de stat ÅŸi de Guvern ai ţărilor membre NATO s-au întâlnit duminică, la Chicago, pentru un summit de 2 zile, în care pun bazele unei noi lumi. O lume în care războiul de 10 ani din Afganistan va face parte din trecut, iar Europa va fi protejată de atacuri din Orientul Mijlociu, prin scutul antirachetă.

Un oficial din cadrul AlianÅ£ei Nord-Atlantice a anunÅ£at deja primele rezultate ale summitului È™i anume că prima fază a instalării scutului antirachetă pe teritoriul Europei a devenit operaÅ£ional. Până în 2018-2020 vor trebui completate celelalte 3 etape pentru instalarea completă a sistemului de apărare antirachetă, bazat pe o tehnologie americană.

Comandat de la baza Ramstein (Germania), scutul va fi compus dintr-un radar ultraputernic instalat în Anatolia (Turcia), rachete de tip SM-3 instalate la bordul unor fregate de tip Aegis staÅ£ionate în Mediterană ÅŸi din interceptori instalaÅ£i în România ÅŸi Polonia.

NATO încearcă în continuare să convingă Moscova că nu consideră Rusia drept o ameninÅ£are, spre deosebire de Iran sau de alte ţări dotate cu rachete balistice. Rusia în schimb, îl consideră o ameninÅ£are la adresa securităţii sale ÅŸi cere să fie implicată în proiect sau să primească garanÅ£ii că acesta nu va fi afectată capacitatea sa nucleară.

PreÈ™edintele Obama, care găzduieÈ™te summitul, È™i-a axat discursul în jurul a 2 mesaje: publicul să È™tie că ţările NATO implicate în războiul din Afganistan îÈ™i vor retrage trupele, iar Afganistanul să fie asigurat că alianÅ£a nu îi va abandona după 2014.

La o întâlnire bilaterală cu liderul afgan Karzai, acesta a Å£inut să precizeze că aÈ™teaptă cu nerăbdare sfârÈ™itul războiului È™i „ziua în care Afganistanul nu o să mai fie o povară aspura lumii", relatează Guardian.

După mai mult de 10 de ani de când Statele Unite au răsturnat regimul taliban, violenÅ£ele continuă în Afganistan. La începutul acestei luni, talibanii au anunÅ£at începerea ofensivei anuale de primăvară. Sâmbătă, un taliban sinucigaÅŸ a ucis cel puÅ£in 10 de persoane, printre care È™i copii, la un punct de control, în provincia de est a Khost.

InsistenÅ£ele noului preÈ™edinte francez de a-È™i retrage trupele înainte de programul stabilit a provocat ceva tensiuni. Cancelarul german a citat credo-ul aliaÅ£ilor de a „intra împreună È™i a ieÈ™i împreună", ministrul de externe german atrăgând atenÅ£ia asupra unei competiÅ£ii de retragere a forÅ£elor armate, între ţările din coaliÅ£ie.

După retragerea din 2014, o forţă NATO va fi lăsată în urmă, în parte pentru a ajuta cu antrenamentele militare. Încă nu a fost anunÅ£ată o cifră anume, dar se vorbeÈ™te de 15.000-20.000 de oameni, conform BBC.

Reuniunea continuă astăzi, cu discuÅ£ii despre suma de bani care trebuie strânsă pentru a continua să sprijine Afganistanul ÅŸi cine anume plăteÅŸte.

Marea Britanie a promis să contribuie cu 110 milioane de dolari pe an, Germania cu 200 de milioane, iar Australia cu 100 de milioane. Statele Unite vor acoperi cea mai mare parte a costurilor, între 50% È™i 75% din suma totală.

Pentru a găzdui summitul NATO, în centrul oraÈ™ului Chicago au fost luate măsuri sporite de securitate. Mai multe manifestaÅ£ii au avut loc deja È™i 14 persoane au fost reÅ£inute, majoritatea pentru delicte minore. 

Niciun articol afișat