O lume nouă, curajoasă, după summitul NATO

70

Şefii de stat şi de Guvern ai ţărilor membre NATO s-au întâlnit duminică, la Chicago, pentru un summit de 2 zile, în care pun bazele unei noi lumi. O lume în care războiul de 10 ani din Afganistan va face parte din trecut, iar Europa va fi protejată de atacuri din Orientul Mijlociu, prin scutul antirachetă.

Un oficial din cadrul Alianţei Nord-Atlantice a anunţat deja primele rezultate ale summitului și anume că prima fază a instalării scutului antirachetă pe teritoriul Europei a devenit operaţional. Până în 2018-2020 vor trebui completate celelalte 3 etape pentru instalarea completă a sistemului de apărare antirachetă, bazat pe o tehnologie americană.

Comandat de la baza Ramstein (Germania), scutul va fi compus dintr-un radar ultraputernic instalat în Anatolia (Turcia), rachete de tip SM-3 instalate la bordul unor fregate de tip Aegis staţionate în Mediterană şi din interceptori instalaţi în România şi Polonia.

NATO încearcă în continuare să convingă Moscova că nu consideră Rusia drept o ameninţare, spre deosebire de Iran sau de alte ţări dotate cu rachete balistice. Rusia în schimb, îl consideră o ameninţare la adresa securităţii sale şi cere să fie implicată în proiect sau să primească garanţii că acesta nu va fi afectată capacitatea sa nucleară.

Președintele Obama, care găzduiește summitul, și-a axat discursul în jurul a 2 mesaje: publicul să știe că ţările NATO implicate în războiul din Afganistan își vor retrage trupele, iar Afganistanul să fie asigurat că alianţa nu îi va abandona după 2014.

La o întâlnire bilaterală cu liderul afgan Karzai, acesta a ţinut să precizeze că așteaptă cu nerăbdare sfârșitul războiului și „ziua în care Afganistanul nu o să mai fie o povară aspura lumii", relatează Guardian.

După mai mult de 10 de ani de când Statele Unite au răsturnat regimul taliban, violenţele continuă în Afganistan. La începutul acestei luni, talibanii au anunţat începerea ofensivei anuale de primăvară. Sâmbătă, un taliban sinucigaş a ucis cel puţin 10 de persoane, printre care și copii, la un punct de control, în provincia de est a Khost.

Insistenţele noului președinte francez de a-și retrage trupele înainte de programul stabilit a provocat ceva tensiuni. Cancelarul german a citat credo-ul aliaţilor de a „intra împreună și a ieși împreună", ministrul de externe german atrăgând atenţia asupra unei competiţii de retragere a forţelor armate, între ţările din coaliţie.

După retragerea din 2014, o forţă NATO va fi lăsată în urmă, în parte pentru a ajuta cu antrenamentele militare. Încă nu a fost anunţată o cifră anume, dar se vorbește de 15.000-20.000 de oameni, conform BBC.

Reuniunea continuă astăzi, cu discuţii despre suma de bani care trebuie strânsă pentru a continua să sprijine Afganistanul şi cine anume plăteşte.

Marea Britanie a promis să contribuie cu 110 milioane de dolari pe an, Germania cu 200 de milioane, iar Australia cu 100 de milioane. Statele Unite vor acoperi cea mai mare parte a costurilor, între 50% și 75% din suma totală.

Pentru a găzdui summitul NATO, în centrul orașului Chicago au fost luate măsuri sporite de securitate. Mai multe manifestaţii au avut loc deja și 14 persoane au fost reţinute, majoritatea pentru delicte minore.