Grăsimile vegetale ar putea prelungi viaţa pacienţilor bolnavi de cancer la prostată

251

Înlocuirea carbohidraţilor şi a grăsimilor animale cu cele vegetale ar putea contribui la mărirea speranţei de viaţă în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu cancer la prostată, arată un studiu publicat în jurnalul JAMA Internal Medicine, notează Live Science.

La studiu au participat peste 4.500 de bărbaţi diagnosticaţi cu cancer la prostată în perioada 1986-2010, a căror afecţiune nu s-a răspândit mai departe în corp. Evoluţia voluntarilor a fost urmărită, în medie 8,4 ani, iar la fiecare patru ani, ei trebuiau să răspundă unui chestionar legat de dieta lor. În timpul cercetării, 1.064 de participanţi au murit, 21% dintre aceştia din cauza cancerului la prostată, 31% din cauza unor afecţiuni cardiovasculare şi 21% din cauza altor tipuri de cancer.

Rezultatele experimentului au arătat că pacienţii care au înlocuit 10% din totalul de calorii provenind din carbohidraţi şi-au micşorat riscul de a muri din cauza cancerului de prostată cu 29 de procente. De asemenea, riscul de deces din cauza altor cauze a scăzut cu 26% datorită acestei schimbări de dietă. Mai mult, doar 170 de grame de nuci consumate zilnic au micşorat riscul pacienţilor de a muri din cauza diverselor afecţiuni cu 11 procente.

Studiul nu dovedeşte, însă, o legătură de tip cauză-efect între consumul de grăsimi vegetale şi supravieţuire. Cu toate că au fost luaţi în calcul factori care influenţează riscul de deces, precum tratamentul medical, indicele de masă corporal, activitatea fizică şi obiceiul de a fuma, mai există şi alţi factori care ar putea fi implicaţi, ca de exemplu momentul începerii tratamentului pentru cancer sau modul de gătire a grăsimilor animale.

Singurul factor controlabil despre care se ştie că este sigur legat de decesul pacienţilor bolnavi de cancer este obezitatea, notează dr. Stephen Freedlanf de la Centrul Medical al Universităţii Duke din Durham, în editorialul care însoţeşte studiul.