Fermele care folosesc antibiotice, un pericol pentru consumatori

75

Utilizarea antibioticelor de uz uman în fermele de animale ar putea creşte riscul creşterii şi răspândirii rezistenţei bacteriilor şi la oameni în cazul tratamentelor, susţin experţi britanici citaţi de The Guardian.

Christopher Thomas, profesor în genetică moleculară la Universitatea Birmingham a declarat pentru The Guardian că există îngrijorări legate de folosirea aceloraşi antibiotice şi în cazul animalelor, dar şi în cazul oamenilor, din cauza pericolului de răspândire a rezistenţei bacteriilor întâlnită în ferme, iar acest lucru este inevitabil. De exemplu, spune profesorul, în cazul unei ferme de păsări, câteva dintre acestea se îmbolnăvesc, veterinarii propun tratarea tuturor păsărilor, pentru ca infecţia să nu se răspândească. Rezistenţa la antibiotice se va putea răspândi foarte uşor şi la oameni, prin angajaţii fermei care o pot transmite familiei, dar şi prin scurgerile de apă ale fermei sau prin comercializarea cărnii în magazine.

Cei care militează pentru ecologie sunt nemulţumiţi de faptul că medicii veterinari pot prescrie antibiotice de uz uman. Deşi este interzis în multe ţări, guvernul britanic nu plănuieşte o schimbare în acest sens. În acest timp, utilizarea antibioticelor umane în scopuri veterinare nu este monitorizată în detaliu. Singurul lucru cunoscut este tonajul anual de antibiotice vândut în industria agriculturii. Dar acest lucru nu ajută la o evaluare atentă a numărului de animale tratate sau a bolilor suferite, de exemplu.

Peter Borriello, directorul executiv al Direcţiei de Medicamente cu Uz Veterinar, agenţia guvernamentală britanică ce supraveghează utilizarea antibioticelor în ferme, declară că în agricultura Marii Britanii este folosită o cantitate mai mică de antibiotice decât în alte ţări ale Uniunii Europene, iar oamenii nu au de ce să se teamă.

Agenţia pentru Standarde Europene notează în plus că gătirea adecvată a cărnii şi a peştelui omoară bacteriile, sfătuind populaţia să evite consumul de preparate din carne crudă, precum sushi sau fripturile crude.

Însă un studiu recent citat de Louise Slaughter, singurul microbiolog din Congres, prezintă dovada pericolului la care oamenii sunt expuşi din cauza creşterii utilizării de antibiotice în fermele de vite.