Incidenţa cancerului crește cu 75%, doctorii promit noi tratamente

276

Noi cercetări medicale arată că din ce în ce mai multe tratamente împotriva cancerului sunt în faza de testare: medicamente „inteligente” care atacă direct celulele canceroase, fără să afecteze și celulele sănătoase, așa cum face chimioterapia, și medicamente care ajută sistemul imunitar să atace celulele canceroase.

La congresul Societăţii Americane de Oncologie Clinică, la care au participat mai mult de 30.000 de specialiști în cancer, oamenii de știinţă au raportat despre creșterea numărului tratamentelor împotriva cancerului, tratamente mai precise și cu mai puţine efecte secundare.

Vedeta congresului a fost T-DM1, un medicament care combină anticorpii care atacă anumite celule cancerose, cu toxine prea potente pentru a fi eliberate direct în fluxul sangvin, așa cum se procedează în chimioterapie. O legătură chimică ţine cele două elemente legate până ajung la celula canceroasă, unde toxina este eliberată, anunţă AP.

Un studiu realizat pe femei bolnave de cancer de sân care au fost tratate cu T-DM1, arată că, deși medicamentul nu vindecă, încetinește boala cu până la un an, comparativ cu pacientele care au primit alte tratamente.

O altă direcţie în care se îndreaptă dezvoltarea tratamentelor pentru cancer, care să ofere o alternativă la chimioterapie, este determinarea sistemului imunitar să lupte împotriva cancerului. De mai mult de un secol oamenii de știinţă au încercat stimularea lui, dar celulele canceroase au mecanisme de „invizibilitate”, care împiedică sistemul imunitar să le recunoscă drept invazive și să le atace.

Doctorii au avertizat, însă, că este vorba doar despre studii și rezulate preliminare și că sunt încă departe de a stabili siguranţa și efectele secundare ale medicamentelor.

În timp ce în presă se anunţă tot timpul apariţia unor medicamente-minune, incidenţa cazurilor de cancer crește de la o zi la alta. Aceste medicamente, din varii motive, rămân pe pagina de ziar și nu apucă niciodată să ajungă în spitale și farmacii.

Populaţia planetei va trece de la 7 miliarde de locuitori, în 2012, la 8,3 miliarde în 2030. Dar numărul persoanelor bolnave de cancer ar urma să crească mai repede, de la 12,7 milioane, în 2008, la 20,3 milioane în 2030, conform unui studiu lansat de revista medicală The Lancet Oncology, care estimează că numărul morţilor de cancer va urca de la 7,6 milioane, în 2008, la 13,2 milioane în 2030.

Conform rezultatelor studiului, numărul cazurilor de cancer de origine infecţioasă, cum ar fi cele de col uterin şi de ficat, va fi în scădere, dar va crește numărul de cazuri de cancer la colon şi rect, de sân şi prostată, care par să fie în legătură cu dezvoltarea economică sau cu modul de viaţă din ţările dezvoltate, relatează Agerpres.