Inteligenţa artificială detectează cancerul de piele mai bine decât un dermatolog

109

O formă de inteligenţă artificială (AI) a putut detecta cancerul de piele mai corect decât au putut 58 de dermatologi din 17 ţări, arată un studiu internaţional publicat în Annals of Oncology.

Un computer dotat cu o reţea neuronală artificială de învăţare convoluţională profundă (CNN) a învăţat să detecteze cancerul de piele și a reușit să diagnosticheze boala mai bine și mai repede decât 58 de dermatologi cu experienţă în domeniu. „Cei mai mulţi dintre dermatologi au fost întrecuţi de CNN”, a scris echipa de cercetători în raportul publicat marţi. Computerul fusese expus la peste 100.000 de imagini cu leziuni benigne și leziuni canceroase, în timp ce peste jumătate dintre medici erau experţi cu peste 5 ani experienţă, 19% aveau între 2 și 5 ani de experienţă, iar 29% erau începători.

Chiar dacă și computerul a omis să diagnosticheze câteva cazuri de melanom și a diagnosticat greșit unele aluniţe benigne drept maligne, lucrul acesta s-a întâmplat mai rar în cazul mașinii AI decât în cazul medicilor.

Computerul CNN lucrează precum creierul unui copil, a explicat coordonatorul echipei de cercetători din Franţa, Germania și SUA, care au colaborat pentru acest studiu. Profesorul Holger Haenssle, medic și manager senior în cadrul Departamentului de Dermatologie de la Universitatea din Heidelberg, Germania, relata că, „pentru a-l antrena, i-am arătat peste 100.000 de imagini cu leziuni; (…) doar imagini dermatoscopice, adică leziuni vizualizate la dimensiuni de 10 ori mai mari decât cele vizibile cu ochiul liber”. La experiment au fost invitaţi să participe dermatologi din toată lumea.

Acurateţea medie obţinută de medicii umani a fost de 86,6% din totalul cazurilor de cancer, iar cea înregistrată de aparatul AI a fost de 95%. O diferenţă considerabilă despre care coordonatorul știinţific spunea că ar putea fi redusă doar puţin de expunerea medicilor la mai multe informaţii. „Atunci când dermatologii au primit mai multe date clinice și imagini la nivel II, performanţa lor de diagnostic s-a îmbunătăţit. Cu toate acestea, CNN, care încă funcţiona doar pe baza imaginilor dermatoscopice, fără alte informaţii clinice, a continuat să depășească abilităţile de diagnosticare ale medicilor”, a punctat prof. Haenssle.

Comparativ cu medicii neexperimentaţi, medicii cu peste 5 ani de experienţă au aplicat mai multe diagnostice corecte la consultarea imaginilor la nivel I, însă performanţele lor au fost în continuare mai slabe decât cele ale aparatului CNN.

Cercetătorii au spus că mașina lor AI este menită să ajute dermatologii să detecteze din timp melanonul, care în stadii incipiente este vindecabil. „Echipa mea și cu mine ne concentrăm pe tehnologii neinvazive care să îi ajute pe medici atunci când fac screening pentru cancer”, a subliniat Holger Haenssle. „Cei mai mulţi medici deja folosesc sisteme imagistice dermatoscopice digitale pentru a vedea și stoca imagini ale leziunilor și pentru a putea face evaluări ulterioare. CNN poate cu ușurinţă să evalueze imaginile progresive ale unei leziuni de piele și să oferă o opinie «de expert» privind probabilitatea dezvoltării cancerului.”

Înainte ca utilizarea AI să devină o procedură standardizată în diagnosticarea cancerului de piele e nevoie de dezvoltarea unor tehnici adaptabile de fotografiere dermatoscopică a leziunilor aflate în zone mai dificil de fotografia, precum scalpul sau zona degetelor.