Esenţiale azi, 1 iunie

27

Taxarea importurilor îi aduce lui Donald Trump un cor de critici

Introducerea taxelor pe importurile de oţel și de aluminiu a provocat un val critici la adresa administraţiei Trump. Uniunea Europeană va intenta un proces la Organizaţia Mondială a Comerţului împotriva acestor taxe, a anunţat joi comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmstrom.

Președintele american, Donald Trump, a justificat impunerea taxelor intrate în vigoare la miezul nopţii de joi spre vineri (după ora Washingtonului) argumentând că producătorii americani de oţel și aluminiu, care sunt vitali pentru securitatea naţională, sunt ameninţaţi de saturaţia ofertei globale.

Prim-ministrul canadian, Justin Trudeau, a respins ideea că ţara sa ar constitui o ameninţare pentru SUA.

Ministrul mexican de externe, Luis Videgaray, a declarat că Mexicul va impune de asemenea taxe: „Vom continua să apărăm interesele Mexicului, așa cum am făcut-o și până acum.”

Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că mutarea președintelui Trump este „ilegală”.

În Marea Britanie, secretarul de stat pentru comerţul internaţional, Liam Fox, a spus că o taxă de 25% pe oţel este absurdă, adăugând că „ar fi păcat să ajungem într-o dispută comercială tip ochi-pentru-ochi tocmai cu aliaţii noștri”.

În 2017, Canada, Mexicul și UE au exportat în SUA oţel și aluminiu în valoare de 23 de miliarde de dolari, aproape jumătate din cele 48 de miliarde cât a reprezentat valoarea importurilor de oţel și aluminiu în SUA anul trecut.

Italia: Giuseppe Conte va conduce coaliţia populistă

Giuseppe Conte, candidatul propus de partidele Mişcarea Cinci Stele şi Liga Nordului pentru funcţia de premier, a fost de acord să formeze un nou guvern, prezentând-şi noua listă de miniştri preşedintelui Sergio Mattarella.

Candidaţii propuşi pentru cabinetul Giuseppe Conte fac parte din partidele populiste Mişcarea Cinci Stele (M5S, eurosceptică) şi Liga Nordului (extremă-dreapta). Noul guvern va trebui aprobat printr-un vot al Parlamentului, însă majoritatea este deţinută de cele două partide populiste.

Încercările italienilor de a forma un guvern tehnocrat au eșuat.

Funcţia de ministru al finanţelor va fi preluată de Giovanni Tri, un profesor economist în vârstă de 69 de ani, care nu este considerat un susţinător al retragerii Italiei din zona euro.

Declaraţii contradictorii despre summitul Trump-Kim

Şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, a declarat joi că discuţiile preliminare privind o eventuală întâlnire între Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-un merg „în direcţia cea bună”. Însă, înainte de întâlnirea cu Donald Trump, Kim Jong-un i-a mulţumit preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, pentru opoziţia faţă de „hegemonia” Statelor Unite.

„Situaţia în peninsula Coreea se schimbă în conformitate cu interesele Coreei de Nord şi Coreei de Sud. Apreciez foarte mult că administraţia Vladimir Putin se opune hegemoniei Statelor Unite. Rusia se opune cu stricteţe, iar noi suntem pregătiţi permanent să purtăm negocieri şi să avem un schimb profund de opinii cu partea rusă pe această temă”, a transmis Kim Jong-un, potrivit agenţiilor Interfax şi Tass, cu ocazia vizitei la Phenian a ministrului rus de externe, Serghei Lavrov.

După mai multe întâlniri la New York cu mâna dreaptă a lui Kim Jong-un, generalul Kim Yong-chol, Mike Pompeo a subliniat totuşi că rămâne „încă mult de muncă”. „Pot să vă spun că s-au făcut reale progrese în ultimele 72 de ore pentru a stabili condiţiile” de desfăşurare a întâlnirii, a subliniat Mike Pompeo. Întâlnirea dintre liderul american și cel nord-coreean ar fi trebuit să aibă loc la 12 iunie. O decizie bruscă a președintelui Trump, motivată de „ostilitatea” celeilalte părţi, a contramandat însă evenimentul.

Atentatorul din Florida își înregistrase planul pe mobil

Autorităţile au găsit trei înregistrări în care tânărul Nikolas Cruz își expune planul cu privire la masacrul pe care avea să îl comită la liceul din Parkland, Florida. Într-una dintre acestea, adolescentul declara: „Voi lua un Uber la prânz, înainte de ora 14:40. De acolo voi merge în campusul şcolii, voi urca scările, îmi voi lua arma AR şi voi împuşca oameni în curtea principală, voi aştepta, iar oamenii vor muri.”

Nikolas Cruz a fost acuzat de crimă cu premeditare de un tribunal din Broward County. Procurorii au declarat că acesta ar putea fi condamnat la moarte, în pofida ofertei făcute de avocatul acestuia. La 19 ani, acesta ar putea deveni cea mai tânără persoană condamnată la moarte din istoria statului Florida. Autorul atacului din Florida a ucis 17 persoane.

CEDO a condamnat România pentru închisorile CIA

România și Lituania au fost condamnate de CEDO în dosarul închisorilor secrete ale CIA. Curtea a stabilit că, pe teritoriul României, au fost comise încălcări ale drepturilor omului. Statul român a fost astfel complice la programul închisorilor secrete ale CIA.

„Pur și simplu, autorităţile române nu le-au cerut americanilor suficiente garanţii că în locaţiile pe care le-au pus la dispoziţie americanilor pe teritoriul României aceștia vor respecta întotdeauna legea internaţională, mai ales legea umanitară”, a explicat Hari Bucur Marcu, expert în securitate, pentru RFI România. „ În mod normal, când faci o asemenea delegare, când pui la dispoziţie cu chirie sau sub orice altă formă, o locaţie pe teritoriul tău, statul care rămâne în continuare suveran își menţine și responsabilitatea ca în acele locaţii, care sunt date la dispoziţie străinului, să nu se petreacă ilegalităţi internaţionale, cum sunt cele de drept umanitar și de dreptul războiului”, a mai precizat expertul în securitate.

Caniculă în Scandinavia

Miercuri, mercurul din termometre a indicat 32,7 grade pe coasta de vest a Norvegiei, un record absolut pentru luna mai. Nici măcar în lunile de vară temperaturile din această regiune nu depășesc decât foarte rar 25 de grade Celsius.

Valul de căldură a făcut ca temperaturile să treacă de 32 de grade în Polonia și de 31 de grade în Suedia și Belarus.

În Danemarca s-a înregistrat cea mai caldă lună mai de când se fac măsurători meteo, estimările fiind că media va fi de peste 15 grade.

Ca dovadă a diversităţii climatice, în ziua în care maxima ajungea la aproape 33 de grade în sudul Norvgiei, în nordul ţării minimele erau și de -3.