Jumătate din britanici „s-ar putea îmbolnăvi de cancer pe parcursul vieţii”

66

Numărul britanicilor care se vor îmbolnăvi de cancer pe parcursul vieţii ar putea ajunge la jumătate din populaţie până în 2020, arată un raport al organizaţiei de caritate Macmillan Cancer Support, notează BBC.

Aproape jumătate din populaţia britanică existentă până în 2020 s-ar putea îmbolnăvi de cancer pe parcursul vieţii, arată un raport al organizaţiei de caritate Macmillan Cancer Support, notează BBC.

Pentru a face predicţia, organizaţia Macmillan Cancer Support a analizat mai multe baze de date cu informaţii despre incidenţa, rata mortalităţii şi numărul de decese înregistrate în Marea Britanie din cauza dezvoltării cancerului.

Cifrele au arătat că numărul bolnavilor de cancer a crescut cu mai bine de o treime pe parcursul perioadei 1992-2010, de la 32%, până la 44% din populaţia britanică. Tendinţa este în ascensiune, iar numărul celor care se îmbolnăvesc de cancer pe parcursul vieţii ar putea ajunge până la 47% în perioada 2020-2030.

Cu toate acestea, organizaţia susţine că şansele de a muri din cauza acestei boli vor fi mult mai mici. Rezultatele studiului au arătat că rata supravieţuirii în cazul cancerului a crescut faţă de acum 20 de ani. Astfel, în 1992, din totalul bolnavilor de cancer, 21% au supravieţuit bolii, iar numărul lor a crescut până la 35 de procente până în 2010. Până în 2020 se preconizează că aproximativ 38% (adică patru din 10 pacienţi) vor supravieţui cancerului.

Cei de la Macmillan cred însă că riscul cu care se vor confrunta oamenii în 2020 ar putea fi subestimat, pe fondul creşterii speranţei de viaţă, iar procesul de îmbătrânire poate favoriza dezvoltarea cancerului. Chiar dacă speranţa de supravieţuire este în creştere, pacienţii care au fost diagnosticaţi cu această boală nu se recuperează complet şi pot suferi de pe urma efectelor secundare ale tratamentului. Astfel, apar atât probleme de ordin emoţional, cât şi probleme de sănătate, precum oboseala, durerea sau imobilitatea, notează profesorul Jane maher, directorul medical al organizaţiei Macmillan Cancer Support.

Cel puţin unul din patru cazuri de îmbolnăvire cu cancer din Marea Britanie putea fi evitat prin schimbărea stilului de viaţă. De exemplu renunţarea la fumat, alimentaţia sănătoasă, menţinerea unei greutăţi corporale normale şi practicarea de exerciţii fizice sunt factori care ne influenţează pozitiv sănătatea şi care pot reduce riscul dezvoltării cancerului.