Legătura dintre mărimea sânilor și cancerul mamar

575

Un studiu realizat pe 16.000 de femei a descoperit o legătură între mutaţii genetice asociate cu mărimea sânilor și riscul de a dezvolta cancer mamar. Conform rezultatelor, femeile cu sânii mai mari sunt mai predispuse la această boală.

Cercetătorii spun că unele mutaţii genetice sunt implicate în reglarea nivelului de estrogeni, care în cantităţi mari provoacă atât creșterea sânilor, cât și creșterea tumorilor canceroase.

Alte mutaţii se regăsesc în regiuni ale genomului femeilor care prezintă anormalităţi în cazul celor care suferă de un anume tip de cancer mamar.

Dr. Nicholas Eriksson de la compania de cercetare genetică care s-a ocupat de studiu, spune că este prima legătură reală, substanţială, care s-a descoperit între mărimea sânilor și cancerul mamar, dar este nevoie de mai multe studii înainte de a spune că este ceva definitiv, relatează Daily Mail.

Legătura dintre cancerul mamar și mărimea sânilor nu pare a fi afectată de vârstă, de sarcinile avute, de alăptare și nici de moștenirea genetică, conform studiului publicat în revista medicală BMC Medical Genetics.

Un studiu realizat în 2006 de Harvard School of Public Health pe 90.000 de femei a descoperit că femeile slabe cu sâni mari sunt mai expuse riscului de a dezvolta cancer mamar la o vârstă mai înaintată în viaţă.

Cu toate astea, autorul principal al studiului, Karin Michels, a atras atenţia că asta nu înseamnă că femeile cu sâni mici pot să fie sigure că nu sunt expuse riscului și a sfătuit ca toate femeile să meargă la control.