Principalii factori care cresc incidenţa cancerului în lume

1628

Fumatul și consumul de carne reprezintă cei mai importanţi factori asociaţi cu dezvoltarea celor mai multe tipuri de cancer la nivel global, potrivit unui studiu publicat în jurnalul de specialitate Nutrients.

Experţii de la Centrul de Cercetare pentru Sănătate și Nutriţie Sunlight din San Francisco au analizat incidenţa a 21 de tipuri de cancer pe teritoriul a 157 de ţări, în anul 2008. Printre factorii luaţi în considerare pentru dezvoltarea tumorilor s-au numărat consumul de alcool, consumul de produse și grăsimi animale, speranţa de viaţă, latitudinea (indice al expunerii la razele ultraviolete B și al producţiei de vitamina D), rata incidenţei cancerului pulmonar (indice al fumatului) sau produsul intern brut.

Mai mult de jumătate din rata incidenţei de cancer din cele 87 de ţări despre care existau informaţii complexe, a fost produsă de două obiceiuri: de fumat și de consumul de carne, scrie News Wise. Influenţa celor doi factori a variat însă în funcţie de sex. De exemplu, fumatul a avut un impact dublu asupra bărbaţilor, faţă de cel al consumului de carne. În cazul femeilor, situaţia a stat invers.

În ceea ce privește consumul de carne, experţii susţin că acesta contribuie la creșterea în greutate, dar și la mărirea tumorilor. Ambele consecinţe sporesc pericolul dezvoltării cancerului. Cele mai întâlnite forme de tumori asociate consumului de carne au fost cele renale, mamare, ale colului uterin, cancerul ovarian, testicular, de prostată, tiroidian. De asemenea, consumul de grăsimi animale a fost, alături de consumul de ţigări, asociat dezvoltării cancerului de plămâni.

Alţi factori care au influenţat dezvoltarea diverselor tipuri de cancer au fost consumul de îndulcitori (asociat cu tumorile de creier la femei, cu cancerul de col uterin, cel pancreatic și de prostată) și consumul de alcool (strâns legat de dezvoltarea cancerului colorectal). Totodată, latitudinea, care indică nivelul de expunere la ultravioletele B și producţia de vitamina D, a fost corelată cu creșterea ratei incidenţei în cazul cancerului la vezica urinară și renal, melanom, tumori ale creierului, limfomul Hodgkin și cancerului colorectal (în cazul femeilor).