Locurile din corp unde se resimt emoţiile

438

De la dragoste și fericire până la frică sau mânie, emoţiile pe care le trăim la un moment dat sunt resimţite în mod direct, cu o intensitate puternică, în anumite regiuni ale corpului, susţin cercetătorii finlandezi într-un studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Science.

Studiul a constat în cinci experimente la care au luat parte circa 700 de voluntari finlandezi, suedezi și taiwanezi (vorbitori de taiwaneză Hokkien). Fiecărui participant i s-au arătat, pe un monitor, două siluete umane. Pe o siluetă trebuiau colorate acele regiuni corespunzătoare părţilor corpului în care el a resimţit senzaţii puternice în urma trăirii unei emoţii provocate de un stimul. Pe cealaltă siluetă trebuiau colorate regiunile unde senzaţiile sunt resimţite foarte slab. Stimulii folosiţi de experţi pentru experiment au fost cuvinte care exprimau emoţii, povești scurte, materiale video cu încărcătură emoţională și fotografii cu expresii faciale universale.

În urma experimentului, cercetătorii au întocmit hărţi generale ale regiunilor din corp unde individizii resimt cu putere sentimentele experimentate. Astfel, atunci când participanţii au resimţit senzaţii puternice în corp, respectivele regiuni au fost colorate prin culori calde (roșu și galben). În schimb, când emoţia era foarte slab resimţită, regiunea a fost evidenţiată prin culori reci (albastru și turcoaz).

De exemplu, emoţiile fericirii au „colorat" întregul corp cu roșu, sugerând impactul puternic a acestei stări asupra corpului. Regiunile pieptului și ale capului au fost însă colorate cu galben, culoare care indică acele zone în care emoţia fericirii a fost resimţită la intensitate maximă. Dragostea se resimte în întregul corp, mai slab însă în regiunea picioarelor, iar cele mai puternice semnale ale emoţiei sunt experimentate în regiunea capului, a pieptului, a toracelui și a zonei genitale, potrivit hărţii alcătuite de experţi. Pe de altă parte, furia este resimţită în corp atât la nivelul capului și al pieptului, cât și la nivelul braţelor și, cu precădere, în zona mâinilor.

Într-un experiment controlat, experţii au observat că hărţile întocmite rămân valabile, indifierent de cultura din care provin indivizii. În acest sens, ei au comparat rezultatele obţinute de finlandezi și taiwanezi. „Aceste hărţi au fost concordate în rândul eșantioanelor din Europa de Est și Asia de Est."

Descoperirea acestor hărţi corporale ale emoţiilor ar putea deschide noi drumuri de cercetare în scopul înţelegerii anumitor tulburări de ordin psihic și emoţional, precum anxietatea și depresia, punctează specialiștii.