Progrese în tratarea cancerului

24

Testele personalizate ale sângelui pot ajuta la depistarea mult mai precisă a cancerului, oferind totodată informaţii despre gradul de răspândire a celulelor afectate şi eficienţa tratamentului, transmite Reuters, care citează un grup de cercetători americani de la Centrul Johns Hopkins Kimmel, din SUA.

   

    Testele bazate pe semnătura genetică a tumorii arătă cât de întinsă este tumora sau dacă boala a revenit, ajutând doctorii să ofere tratamente pesonalizate în funcţie de necesităţile reale ale pacienţilor. Acest lucru poate împiedica prescrierea nenecesară a chimioterapiei sau a radiaţiilor.

    Tehnica pe care o au la bază aceste teste este identificarea „rearanjărilor" la nivelul ADN-ului, specifice fiecărui pacient în parte. Mai exact, medicii reperează copii ADN care sunt în plus în codul genetic sau porţiuni ale acestuia unde secţiuni de cromozomi au fuzionat. Aceste mutaţii sunt practic amprenta bolii, iar rămăşiţele de ADN modificat al tumorilor, prezente în sângele pacienţilor, îi ajută pe medici să constate prezenţa celulelor canceroase în organism şi să estimeze severitatea bolii. În felul acesta, medicii pot observa cu mai multă precizie dacă tratamentul aplicat este eficient în înlăturarea tumorii, sau dacă este necesară o suplimentare a intervenţiei pentru înlăturarea celulelor bolnave.

    Efectuarea acestor teste este, deocamdată costisitoare. Pacienţii care doresc să îşi facă un astfel de test au de plătit aproximativ 5000 USD pentru a afla rezultatul. Însă dr. Victor Velculescu, medicul de origine română care a condus studiul, a declarat pentru BBC că speră ca „în cinci ani de acum înainte, această abordare să poată fi aplicată la scară largă." Cercetarea condusă de dr. Velculescu face parte dintr-un efort mai amplu de studiu al mecanismelor moleculare din spatele cancerului pancreatic şi cancerului la creier.

      Din fericire, detectarea celulelor canceroase, în faza incipientă a bolii, face posibilă vindecarea. Despre rolul testelor de sânge în acest proces, discută şi dr. Bert Vogelstein, co-autor al cercetării, în clipul de mai jos.