Riscul de cancer ovarian, redus de anticoncepţionale

83

Femeile care iau contraceptive orale timp de 10 ani, pot reduce riscul de cancer ovarian cu aproape 50%, potrivit unui studiu publicat în British Journal of Cancer. Acelaşi studiu a dezvăluit faptul că naşterea unui copil are la rândul său un efect pozitiv, riscul de a fi victima cancerului ovarian scăzând cu 30% în urma unei sarcini.

Studiul, efectuat pe un eşantion de 327.000 de femei, a arătat că cele care au folosit pilule anticoncepţionale timp de un an au prezentat o reducere a riscului cu 2,5%, pe când la cele care au folosit aceste pilule timp de 5 ani riscul era cu 13% mai mic. Cel mai bun rezultat a fost întâlnit în rândul femeilor care au folosit aceste pilule timp de 10 ani, riscul de cancer ovarian fiind cu 45% mai mic.

„Cancerul ovarian este greu de depistat. Prin urmare, prevenirea lui este cheia pentru salvarea femeilor care suferă această boală", a declarat Naomi Allen, cea care a condus studiul realizat de Cancer Research Institute, din Marea Britanie.

Anticoncepţionalele orale nu au însă doar un efect benefic. Deşi reduc considerabil riscul de cancer ovarian, cresc riscul de cancer de sân şi cancer cervical, notează dailymail.co.uk.

Specialiştii cred că estrogenul conţinut de pilulele contraceptive reduce nivelul de estrogen creat de către ovare. Cercetătorii cred că acest hormon joacă un rol cheie în apariţia tumorilor. Astfel, un nivel mai mic al estrogenului din ovare conduce la un risc mai mic de a dezvolta cancer ovarian, lucru confirmat şi de faptul că sarcinile reduc, la rândul lor, nivelul acestui hormon.

(Foto: Dreamstime)