Scuturile din celule stem ar putea proteja bolnavii de cancer

99

Un experiement efectuat de mai mulţi cercetători americani a demonstrat eficacitatea unui „scut de celule stem”, care protejează organismul împotriva efectelor adverse ale chimioterapiei.

Medicamentele chimioterapice ucid cu rapiditate celulele canceroase, însă ele pot afecta și ţesuturile sănătoase ale organismului, precum măduva oaselor. Un studiu publicat de Science Translational Medicine arată beneficiile protectoare ale celulelor stem moficiate genetic, în cazul a trei pacienţi cu cancer la creier.

Se știe că în urma chimioterapiei organismul produce mai puţine globule albe, ceea ce crește riscul unei infecţii, și mai puţine globule roșii, ceea ce crește nivelul de oboseală și provoacă lipsă de aer. Cercetătorii de la Fred Hutchinson Cancer Research Center, din Seattle (SUA), spun că aceste efecte constituie „principala barieră” în aplicarea chimioterapiei și principalul motiv pentru care tratamentul chimioterapic este oprit, întârziat sau redus, relatează BBC.

Pacienţii tolerează mai bine chimioterapia și fără efecte secundare negative, după ce beneficiază de un transplant de celule stem din măduva osoasă, au descoperit cercetătorii. Ei au prelevat mostre de măduvă și au izolat celule stem care produc sânge. Au folosit apoi un virus pentru a infecta celulele cu o genă care le proteja împotriva medicamentului chimioterapic. Celulele erau apoi injectate în organismul pacientului.

În rezultat, pacienţii care au beneficiat de acest tratament au supravieţuit mai mult cu 12 luni decât este media post-operatorie. Unul dintre pacienţi era în viaţă și la 34 de luni după tratament.

Metoda trebuie încă să fie testată pe mai mulţi pacienţi, însă ea „ar putea fi folosită ca model pentru cazurile în care măduva osoasă este afectată de tratamentul împotriva cancerului”, a declarat prof. Susan Short, cercetător în cadrul Cancer Research UK.