Speranţe reale privind eradicarea cancerului de col uterin

163

Vaccinul împotriva cancerului de col uterin a dus la o scădere importantă a incidenţei acestei boli, arată o metaanaliză The Lancet, bazată pe 65 de studii și acoperind un eșantion de 60 de milioane de femei, pe parcursul a 8 ani.

Studiul a coroborat cercetări efectuate în 14 ţări cu venituri ridicate, evaluând rata incidenţei HPV, a cazurilor de negi genitali și a leziunilor celulare precanceroase în colul uterin, comparativ cu rata acestora înainte de începerea vaccinării și la 8 ani după.

Ce au constatat cercetătorii a fost că numărul cazurilor de HPV 16 și 18 au scăzut cu 83% la fetele de 15-19 ani și cu 66% la femeile de 20-24 de ani. Incidenţa negilor vaginali a scăzut cu 67% la fete și cu 54% la femei. Iar apariţia formaţiunilor precanceroase a scăzut cu 51% la fete și cu 31% la femei.

Și persoanele care nu au fost vaccinate au avut de câștigat de pe urma programului de vaccinare, relatează BBC. Cazurile de negi vaginali au scăzut cu 50% la fetele nevaccinate, sensibil mai mult în ţările în care o proporţie mai mare de persoane susceptibile au primit vaccinul.

Majoritatea cancerelor de col uterin sunt legate de manifestarea virusului papiloma uman (HPV). HPV este numele dat unei categorii mai ample care cuprinde circa 100 de virusuri. Multe femei vor fi infectate cu HPV de-a lungul vieţii fără să manifeste niciun simptom patologic. Potrivit NHS, cele mai multe cancere cervicale sunt provocate de infecţia cu un virus HVP cu risc înalt. Alte cauze pot include negii genitali sau cancerele de cap și de gât. Vaccinul, aplicat la fetele cu vârste de 12-13 ani începând cu anul 2008, protejează împotriva a 4 tipuri de HPV: 16 și 18 – care sunt responsabile pentru peste 70% dintre cancerele de col uterin, precum și 6 și 11 – responsabile pentru 90% dintre apariţiile negilor genitali.

Și România a avut loc, în urmă cu 11 ani, o încercare de a introduce vaccinarea antihpv în programul naţional de imunizare. Însă, spun medicii de familie, campania a fost un eșec, pentru că nu a explicat rolul vaccinului și nici nu a reușit să se apere contra curentului antivaccinist care atunci a luat amploare, scrie RFI.

Ţara noastră ocupă primul loc în Uniunea Europeană la mortalitatea provocată de cancerul de col uterin; 5 femei mor zilnic din cauza acestei afecţiuni, care se află pe locul 2, după cancerul mamar, în ceea ce privește tipurile de cancer ce afectează femeile din România, potrivit Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.