Test de sânge, care indică eficienţa tratamentului pentru cancer

114

Un simplu test de sânge va putea indica pacientului bolnav de cancer dacă tratamentul său este eficient sau nu.

Cercetătorii britanici au conceput o modalitate de a monitoriza îndeaproape progresele înregistrate în tratarea tumorilor, fără a fi nevoie de intervenţii chirurgicale sau scanări, folosind analiza de sânge pentru a detecta mutaţii mortale la 20 din 38 de paciente diagnosticate cu cancer mamar şi ovarian.

Ei au reuşit să evalueze modul în care cancerul a răspuns la diferitele stagii ale tratamentului, pe o perioadă de 16 luni, în cazul unei femei bolnave de cancer la sân. Cercetătorii spun că testul de sânge, care ar putea salva mii de vieţi, va putea fi pus la dispoziţia pacienţilor în termen de cinci ani. În prezent, persoanele cu cancer au nevoie de multe ori de probe de ţesuturi prelevate chirurgical pentru analiză.

Testul se folosește de informaţia din codul genetic, identificând astfel particulele mici de ADN afectate de cancer, care ajung în sânge, dar nu pot fi vizualizate prin metodele de screening actual. Această nouă metodă va putea alerta medicii atunci când un tratament nu dă randament, permiţându-le să încerce alternative, precum şi să protejeze pacienţii de efectele secundare inutile ale tratamentului inadecvat.

Probele de sânge au fost recoltate de la femei, fie înainte, în timpul sau după şedinţele de chimioterapie, la Spitalul Addenbrooke din Cambridge.

„Acest tip de analiză are potenţialul de a revoluţiona modul în care se poate diagnostica și trata cancerul. Marele avantaj este că poate fi folosit pentru a identifica mutaţii canceroase, fără intervenţii chirurgicale sau biopsie, făcându-l mai sigur şi mai ieftin”, afirmă Dr. Nitzan Rosenfeld, autorul studiului, de la Institutul de Cercetare Cambridge, Marea Britanie, potrivit DailyMail.