„Flame” confirmă fenomenul spionajului cibernetic

40

Virusul „Flame” confirmă temerile cu privire la o nouă eră a instrumentelor de spionaj cibernetic. Specialiști iranieni au declarat că virusul și-a făcut nestingherit treaba, ani de zile, înainte să fie detectat de către experţii în securitate informatică de la Kaspersky și neutralizat de informaticieni din Iran.

Componentele și tacticile utilizate de virusul „Flame” sunt considerate „de modă veche”, relatează AFP. Cu toate acestea, modulele software interschimbabile și orientarea virusului gigant îl fac una dintre cele mai puternice arme malware din era Internetului.

În prezent, specialiștii au identificat funcţionarea unor „tipuri mult mai specifice de malware și atacuri”, a declarat directorul de cercetare și securitate al companiei McAfee, David Marcus. „Când vorbim despre o situaţie în care atacatorul cunoaște victima și își croiește virusul pentru mediul acesteia (…), vorbim despre un atacator care știe ce face.”

Suspiciunea aceasta a fost confirmată încă de la primul anunţ cu privire la detectarea virusului. Vitaly Kamluk declara, în urmă cu doar câteva zile, că „geografia ţintelor și complexitatea ameninţării nu lasă nicio urmă de îndoială cu privire la faptul că în spatele cercetării care a condus la lansarea atacului se află un stat”. „Flame” a afectat, până acum, nu doar Iranul, ci și Israelul, Sudanul, Siria, Libanul, Arabia Saudită și Egiptul, potrivit lui Kamluk.

Și în trecut, malware-ul orientat, precum Stuxnet, a vizat infrastructura nucleară a Iranului. Alte ameninţări, cum ar fi Duqu, au încercat să se infiltreze în reţele de stat pentru a fura date.