Studiu: mai mulţi prieteni pe Facebook = mai multă materie cenuşie

672

Un studiu realizat de BUPA Health and Wellbeing din Marea Britanie, prezentat şi în România de MediHelp International, relevă că persoanele care au mai mulţi prieteni pe Facebook au mai multă materie cenuşie în trei dintre regiunile creierului, responsabile pentru memorie, navigare şi simţul visual.

Studiul a fost realizat în patru etape. Prima dată cercetătorii au studiat RMN-urile a 125 de studenţi pentru a vedea dacă există o conexiune între numărul de prieteni de pe reţelele sociale şi mărimea anumitor părţi din creier. Apoi, au încercat să reproducă rezultatele pe un grup de 40 de persoane şi au studiat şi conexiunea între prietenii de pe Facebook şi cei din viaţa reală pentru un al treilea grup de 80 de persoane. În a treia etapă, s-a studiat legătura dintre prietenii din viaţa reală şi modificările celebrale, pe un grup de 65 de oameni.

Rezultatele au evidenţiat o legătură între numărul de prieteni de pe reţelele de socializare şi volumul mai mare al anumitor părţi din creier. Dar, după cum spun şi cercetătorii, asta nu confirmă că schimbările se întâmplă în timp, deoarece oamenii folosesc site-urile de socializare mai des. Ar putea fi vorba și de scenariul opus: persoanele care au anumite zone din creier în mod natural mai mari sunt mult mai sociabile şi au mai mulţi prieteni, atât în viaţa reală, cât şi în cea virtuală.

„Deşi poate fi o cercetare interesantă, nu ne ajută neapărat să înţelegem influenţa utilizării reţelelor sociale sau impactul pe care îl au acestea asupra creierului," a declarat dr. Prerna Sharma pe site-ul bupa.co.uk.

Niciun articol afișat