UK: Progrese importante în reducerea riscului de deces din cauza cancerului

86

Rata deceselor provocate de trei dintre cele mai frecvente tipuri de cancer ar putea fi redusă cu aproape jumătate până în 2020, comparativ cu rata din 1992, arată estimările organizaţiei Macmillan Cancer Support.

Cele mai întâlnite patru tipuri de cancer pe teritorului Regatului Unit sunt tumorile mamare, cele colorectale, de prostată și pulmonare. În cazul primelor trei tipuri, experţii preconizează o scădere a riscului de deces cu până la 44% în 2020, faţă de cifrele înregistrate în urmă cu 20 de ani. Astfel, în următorii șapte ani, doi din trei pacienţi cu cancer de prostată sau mamar și aproximativ trei din cinci bolnavi de cancer colorectal vor supravieţui bolii.

Deși în cazul cancerului pulmonar este estimată o scădere a ratei decesului cu până la 16 procente până în 2020, trei din patru pacienţi vor muri din cauza bolii în următorii șapte ani. De aceea, situaţia necesită atenţie sporită. În scopul diminuării pericolului de a muri din cauza cancerului pulmonar, directorul executiv al Macmillan Cancer Support, Ciarán Devane, susţine că sunt necesare trei măsuri. Prima este introducerea pe piaţă a pachetelor de ţigări neinscripţionate cu logoul brandului. Cea de-a doua se referă la creșterea gradului de conștientizare a problemei. Nu în ultimul rând, este nevoie de uniformizarea accesului la tratament și la operaţii chirurgicale.

„Pacienţii diagnosticaţi cu trei dintre cele patru cele mai frecvente tipuri de cancer au mai multe șanse de a supravieţui, dar medicii generaliști au nevoie de mai mult sprijin pentru a putea diagnostica mai devreme tumorile pulmonare. Alături de colectivul de medici generaliști am lucrat pentru a dezvolta instrumente folositoare (în acest sens)", a declarat directorul medical al organizaţiei Mcmillan Cancer Support, prof. Jane Maher.

Estimările vin după ce în luna iunie a acestui an, organizaţia avertiza că aproximativ jumătate dintre britanici (47%) vor dezvolta o formă de cancer până în 2020. Totodată, raportul sublinia că numai 38% dintre aceștia vor supravieţui bolii.

La nivel mondial, statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii avertizează că în 2020 vor exista cu 16 milioane mai mulţi pacienţi bolnavi de cancer, faţă de cele 24,6 milioane de cazuri actuale. Mai mult, această afecţiune va produce circa 10 milioane de decese anual.