Deşi medicina propune în general o abordare standardizată a pacienţilor care se confruntă cu o serie de afecţiuni comune, fără a ţine cont de variabila diferenţei de gen, ştiinţa afirmă că există o sumă de particularităţi distincte între cele două sexe, la nivelul simptomelor dezvoltate, al factorilor de influenţă socială şi psihologică, dar şi în ceea ce priveşte implicaţiile pe care toate acestea le au în modul în care medicul tratează o afecţiune.
Cercetările medicale ale ultimilor 30 de ani au fost orientate aproape exclusiv spre analiza pacienţilor masculini, abordarea personalizată a cazurilor fiind o metodă neexplorată în trecut, scrie Degruyter.com.
În urma unei cercetări efectuate împreună cu echipa sa, dr. Giovannella Baggio de la Spitalul Universitar din Padua a publicat recent un articol pe această temă. Cercetarea a urmărit să evalueze în ce măsură diferenţele structurale date de apartenenţa la gen influenţează evoluţia unei probleme medicale.
Studiile întreprinse au formulat o serie de concluzii interesante în ceea ce priveşte impactul diferenţelor de gen în apariţia şi manifestarea unor afecţiuni precum: bolile cardiovasculare, cancerul, boli ale ficatului, osteoporoza, dar şi în ceea ce priveşte farmacologia.
Boala cardiovasculară, relatează Eurekalert!, nu se manifestă identic la femei şi bărbaţi. Dacă la bărbaţi simptomele ei clasice se rezumă la durerea în piept, răsfrântă la nivelul mâinii stângi, femeile se pot confrunta, înainte de a suferi un atac de cord, cu stări de greaţa sau durere abdominală acută. Aceste simptome uzuale resimţite de femei nu sunt adesea corelate cu atacul de inimă nici de către personalul medical, care, de cele mai multe ori, iniţiază investigaţii medicale nepotrivite, ignorând electrocardiograma.
Organismul femeilor şi al bărbaţilor reacţionează diferit şi atunci când vine vorba de cancer. Spre exemplu, femeile diagnosticate cu cancer de colon răspund mai bine la un anumit tip de tratament, în timp ce bărbaţii suferind de aceeaşi boală au nevoie de un altul. Totodată, la femei, cancerul de colon are o localizare particulară şi se manifestă la o vîrstă mai înaintată.
Ciroza biliară primară este o afecţiune a ficatului specifică, în primul rând, femeilor, principalul factor de risc în cazul acestora fiind moştenirea ereditară, dar şi nivelul hormonal diferit; la bărbaţi se întâlneşte un alt gen de particlarităţi ale acestei afecţiuni.
Osteoporoza, cea de-a patra afecţiune analizată în cadrul studiului, este considerată a fi o boală exclusiv feminină. Realitatea medicală indică totuşi că bărbaţii sunt, de fapt, cei care au o rată mai ridicată a mortalităţii ca urmare a fracturilor suferite.
Pe lângă toate aceste informaţii noi şi utile, cercetarea întreprinsă a demonstrat de asemenea că există o serie de diferenţe între femei şi bărbaţi în ceea ce priveşte modul de acţiune, efectele secundare şi timpul de absorbţie, respectiv de eliminare a unor substanţe medicale. Între acestea se numără şi aspirina, pentru prescrierea căreia se recomandă respectarea distincţiei de gen.