Cum se depistează autismul la un an, în 5 minute

1288

Un nou test de diagnosticare a autismului, testat cu eficienţă pe 10.000 de copii, promite să detecteze cu acurateţe boala, în doar cinci minute. Ceea ce este și mai surprinzător la această metodă este că ajută la identificarea autismului, chiar și când pacientul are doar un an de zile.

În prezent, diagnosticarea autismului se face la o vârstă destul de înaintată a copilului, ceea ce întârzie acordarea îngrijirilor medicale și diminuează eficacitatea tratării bolii.

„Există tot mai multe dovezi potrivit cărora terapiile precoce au un impact pozitiv asupra dezvoltării creierului," a declarat profesorul Karen Pierce, de la Centrul de excelenţă din domeniul cercetărilor asupra autismului din oraşul american San Diego, coordonator în  echipa care a conceput acest test revoluţionar. „Şansa de a pune acest diagnostic în jurul vârstei de un an prezintă un potenţial enorm pentru a schimba în bine viitorul unui copil afectat de o astfel de tulburare," a adăugat Karen Pierce, citată de Mediafax.

Testul constă în aplicarea unui chestionar cu întrebări pentru părinţi, care urmărește să depisteze manifestările de comunicare considerate a fi normale la această vârstă. „Poate copilul dumneavoastră să vă urmărească cu privirea?", „Reacţionează el la sunete, la vocile dumneavoastră şi la anumite cuvinte?", „Ce gesturi face?" şi „Recunoaşte obiectele?" – sunt câteva dintre întrebările incluse în acest chestionar.