Dezastru ştiinţific în cercetarea autismului

24

Banca de Creiere a Universităţii Harvard a suferit o pierdere regretabilă, care a readus cercetarea ştiinţifică în domeniul autismulului la nivelul de acum 10 ani, potrivit oamenilor de ştiinţă.

Congelatorul în care cercetătorii ţineau 54 din cele 150 de creiere s-a stricat, iar senzorii care au rolul de a semnala orice problemă nu au reuşit să anunţe defecţiunea în timp util, pentru ca pierderile să nu fie prea mari. Astfel că, după câteva zile, când cercetătorii au descoperit dezgheţarea şi alterarea creierelor, cercetarea ştiinţifică fusese compromisă.

Cercetarea creierului unei persoane autiste se poate realiza doar analizând direct creierul uman şi aceasta din mai multe motive. În primul rând, studierea bolii pe animale autiste iese din discuţie, deoarece animalele nu se îmbolnăvesc. Apoi, ecografiile craniene şi RMN-urile nu sunt concludente în ceea ce priveşte studierea acestei boli.

Banca de Creiere de la Harvard este cea mai mare bancă de acest fel din lume. În afara efectivului ei, există mai puţin de 200 de creiere disponibile pentru studiu în SUA şi Europa: 50 la Universitatea Maryland, 21 la Universitatea Oxford, 4 la Universitatea California. Pierderea este mare deoarece procentul părinţilor dispuşi să doneze creierul copiilor lor decedaţi, ca material de studiu, este mic.

Autismul este o boală caracterizată de scăderea capacităţii de a interacţiona pe plan social şi de a comunica –  de comportament stereotip şi repetitiv cu simptome ce se manifestă de obicei înaintea vârstei de 3 ani. Aproximativ 75% din indivizii afectaţi manifestă şi handicap mintal. În SUA, unul din 88 de copii suferă de această boală. În România, statisticile arată că unul din 150 de copii este autist.