Studiu: Diabetul ar putea duce la pierderea auzului

117

Diabetul a fost deja legat de probleme renale şi cardiovasculare şi pierderea vederii, dar acum, un studiu japonez scoate în evidenţă faptul că ar putea cauza şi pierderea auzului.

Într-o meta-analiză publicată în revista de specialitate Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, cercetătorii japonezi au descoperit că cei care suferă de diabet sunt de două ori mai expuşi riscului de a-şi pierde auzul, decât persoanele sănătoase. De asemenea, se pare că diabeticii tineri sunt şi mai expuşi riscului, decât bolnavii mai în vârstă.

În 2008, cercetătorii de la Institutul Naţional de Sănătate al Statelor Unite au observat efecte similare într-un studiu pe mai mult de 11.000 de persoane. Deşi cercetătorii încă nu pot explica pe deplin cum diabetul poate afecta în sens negativ auzul, se crede că nivelul înalt de zahăr din sânge poate distruge vasele de sânge de la nivelul urechii.

Cercetătorii japonezi au strâns informaţii din 13 studii anterioare, publicate între 1977 şi 2011, căutând legătura dintre diabet şi pierderea auzului. În total, au fost evaluaţi 7.377 de diabetici şi 12,817 de persoane fără diabet. Cu toate, astea mai trebuie efectuate studii care să ia în considerare mai mulţi factori, precum vârsta şi poluarea fonică, scrie Reuters.