Infecţiile cu HIV cresc printre românii care se droghează

103

Riscul infectării cu HIV/SIDA în rândul consumatorilor de droguri şi de etnobotanice este de 60%. În primele 6 luni ale lui 2011 au fost diagnosticate 129 de cazuri de infecţie cu HIV, 62% dintre acestea fiind înregistrate în cazul unor consumatori de droguri injectabile.

Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a avertizat cu privire la cele 3 categorii cu risc sporit de infectare cu virusul HIV: homosexualii, consumatorii de droguri şi persoanele care întreţin relaţii sexuale fără prezervativ.

Fetele minore, cu vârste peste 15 ani, reprezintă un alt grup la care s-a constatat creşterea numărului de infecţii cu HIV.

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a atras atenţia că există tot mai puţine fonduri pentru cercetare în acest domeniu şi cere o mai mare implicare pentru căutarea unor tratamente, mai ales că, în perioada 2001-2009, cazurile de infecţie cu HIV a scăzut cu 25% în 33 de ţări ale lumii.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), UNICEF şi UNAIDS şi-au exprimat aprecierea privind rezultatele „extraordinare" obţinute în lupta cu virusul HIV. Mai mult, OMS şi UNAIDS şi-au propus atingerea unui obiect important până în 2015: zero infecţii noi şi zero cazuri de deces din cauza virusului HIV.

„Ceea ce ar fi părut complet nerealist în urmă cu doar câţiva ani, este o posibilitate reală în prezent", se precizează în raportul publicat de ONU cu ocazia Zilei Internaţionale pentru SIDA, celebrată de 1 decembrie.

UNAIDS estimează că există 34 de milioane de persoane infectate cu HIV, însă observă că numărul deceselor cauzate de virus a scăzut de la 2,2 milioane, în 2005, la 1,8 milioane de persoane în 2010.

Bisericile din Africa trebuie să facă un lobby mai intens pe lângă guvernele lor pentru a se intensifica eforturile de combatere a virusului HIV, a declarat Canon Gideon Byamugisha, un important cleric anglican din Uganda şi primul cleric african care a recunoscut public faptul că este infectat cu HIV.

Guvernele continentului african s-au angajat, în 2001, prin Declaraţia de la Abuja, să aloce cel puţin 15% din bugetele anuale pentru sănătate şi, în special, pentru problema virusului HIV. Zece ani mai târziu se constată că mare parte dintre ele nu şi-au respectat angajamentul.

Centrul Chinez pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor a anunţat o creştere a numărului de cazuri de infecţie cu HIV în rândul persoanelor cu vârste de peste 50 de ani. În majoritatea cazurilor este vorba despre bărbaţi, iar cauza este sexul neprotejat. ONU estimează că, la finele lui 2011, China va avea 780.000 de persoane infectate cu HIV, mai mult de jumătate dintre acestea nefiind conştiente de acest lucru.

Un studiu realizat pe şoareci de laborator arată că există speranţă pentru prevenirea infecţiilor cu virusul HIV. Cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din California au produs un vaccin pe care susţin că sunt gata să îl testeze pe subiecţi umani.

Surse: Mediafax, AFP, ekklesia.co.uk, CNN