SIDA – 30 de ani de la depistarea primelor cazuri

84

Astăzi se aniversează 30 de ani de la raportarea primelor cazuri de SIDA, înregistrate în Statele Unite. După 3 decenii boala rămâne o provocare la nivel mondial, în ciuda unor progrese remarcabile în ceea ce privește creșterea speranţei de viaţă a persoanelor seropozitive.

În 1981 au fost recunoscute oficial primele 5 cazuri de SIDA, în Los Angeles. De atunci au murit aproximativ 25 de milioane de persoane. Actualmente numărul purtătorilor de HIV este de 33 de milioane, dintre care 1 milion se află pe teritoriul SUA. În fiecare an mor aproximativ 2 milioane de oameni, în special în ţările sărace, unde populaţia nu are acces la tratamentul adecvat. În schimb în America purtătorii de HIV au o speranţă de viaţă cu doar câteva luni mai mică decât a oamenilor obișnuiţi, marea lor provocare fiind bătrâneţea.

În ciuda progresului masiv al formelor de tratament, astăzi doar o treime dintre persoanele care ar necesita îngrijiri speciale beneficiază de ele. Statisticile spun că pentru fiecare două persoane care încep tratamentul, alte cinci noi persoane sunt infectate. Două treimi dintre seropozitivii din lumea întreagă nu ştiu că sunt infectaţi şi răspândesc boala în continuare. La nivelul percepţiei sociale, „este la fel de dificil să spui că ai SIDA ca şi acum 30 de ani, a rămas o boală asociată imaginii de maladie ruşinoasă, iar acest fapt îi face pe oameni să evite să vorbească despre ea şi să se testeze," spune Bruno Spire, un seropozitiv.

Deși vindecarea rămâne încă un ideal, după 30 de ani de luptă cu sindromul, speranţele celor implicaţi nu s-au spulberat. „Aș vrea să dau la o parte toate obstacolele și să merg până la capăt", spune Dr. Anthony Fauci, directorul National Institute of Allergy and Infectious Diseases. Cu noile progrese făcute „începem să simţim că s-ar putea să reușim să învingem această pandemie". Dr. Michael Horberg, președintele comisiei HIV/AIDS din subordinea președintelui american și al HIV Medicine Association a evaluat un orizont când oamenii ar putea fi vindecaţi de SIDA. „Sunt căi noi care ni se deschid, dar asta nu se va întâmpla mâine. Și nici azi." Un exemplu uimitor este cel al lui Timothy Ray Brown din San Francisco, prima persoană din lume care a scăpat de necruţătoarea boală în urma unui transplant cu celule stem.

În România în perioada 1985-2010 au fost înregistrate 16.697 de infectări cu HIV/SIDA, dintre care 9.837 sunt copii sub 14 ani și 6.860 sunt persoane cu vârste de la 14 ani în sus. Numărul deceselor este de 5.707 persoane, iar în prezent se află în viaţă un număr de 10.405 de pacienţi. Diferenţa este dată de cazurile pierdute din evidenţele medicale. Cei mai afectaţi au fost copiii, care acum au vârste între 20-29 de ani. La copii cea mai probabilă cale de trasnmitere este de la mamă la făt, iar la persoanele adulte este cea a relaţiilor sexuale. Datele centralizate la finalul anului 2010 sunt oferite de Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balș” din București.