Ce boli pot fi prevenite dacă mergem pe jos

163

Mii de vieţi ar putea fi salvate anual și numeroase boli ar putea fi prevenite doar datorită mersului pe jos, conform unui studiu publicat în British Medical Journal săptămâna trecută.

37.000 de vieţi salvate anual, 6.700 de cazuri de cancer de sân și 300.000 de cazuri de diabet de tip 2 prevenite: acestea sunt statisticile realizate de cercetători, doar pentru Marea Britanie, care evidenţiază importanţa mersului pe jos. Studiul a fost utilizat pentru lansarea unui program de promovare a mersului pe jos, „Walking Works", ce pune accentul pe eficienţa acestui tip de activitate fizică. Unul dintre promotorii programului, Benedict Southworth, menţionează: „Ne confruntăm cu o criză serioasă de inactivitate, dar soluţia este simplă. Avem nevoie de iniţiative care să promoveze mersul pe jos ca fiind cea mai accesibilă și necostisitoare metodă de activitate fizică."

„Rolul inactivităţii fizice continuă să fie subevaluat, în ciuda unor dovezi solide ce există de peste 60 de ani cu privire la impactul său asupra sănătăţii și mai sunt multe de făcut pentru a trata lipsa activităţii fizice", remarcă și Harold W. Kohl, cercetător la Universitatea din Texas.

Datorită beneficiilor multiple, cercetătorii recomandă activitatea fizică moderată timp de minim 150 de minute pe săptămână, aceasta incluzând mersul pe jos, grădinăritul sau mersul pe bicicletă.