Obezitatea, problemă naţională în România

79

Peste jumătate din populaţia României se confruntă cu supraponderabilitate şi obezitate, afecţiuni care au determinat apariţia, în ultimii ani, a multor cazuri de boli metabolice precum diabetul zaharat, hipertensiune arterială, steatoză hepatică sau dislipidemii, conform unui studiu Omnibus efectuat pentru spitalul de chirurgie metabolică şi bariatrică Ponderas.

Studiul arată că 54% dintre români sunt supraponderali şi obezi, aproape jumătate dintre aceştia (20%) suferind de obezitate. Afecţiunea este periculoasă prin complicaţiile pe care le atrage, precum diabet zaharat (20% dintre obezi) şi hipertensiune arterială (39%). Dintre românii diagnosticaţi cu diabet, 70% prezintă diabet zaharat tip 2, boală cauzată în principal de acumularea excesului ponderal.

Din cei 370 de milioane de diabetici existenţi pe glob în 2012, 1,5 milioane locuiau în România, potrivit Federaţiei Internaţionale a Diabetului. Cei mai mulţi oameni diagosticaţi cu diabet sunt în Muntenia (22% dintre diabetici se află în această regiune), respectiv în Moldova (20%) şi Ardeal (17%).

Din punct de vedere al costului, tratamentul pentru pacienţii ce suferă de diabet este estimat la 600 de dolari pe an per pacient, bani suportaţi de statul român.