Ce cancere se vindecă prin chimioterapie?

997

Un test de laborator a scos la iveală o metodă prin care pacienţii bolnavi de cancer pot afla dinainte dacă merită să opteze pentru cura de chimioterapie pentru a se vindeca, scrie Technology Review.

Până în momentul de faţă se credea că tratamentul cu chimioterapie este eficient pentru tratarea tumorilor care generează o divizare rapidă a celulelor. Totuşi, unele tumori de acest fel – precum cancerul pancreatic – au o rezistenţă crescută la tratament, pe când, în cazul leucemiei mieloide cronice, deşi divizarea celulelor este mai lentă, tratamentul chimioterapic este mai eficient.

În urma unor teste efectuate pe pacienţi cu patru tipuri de cancer, cercetătorii de la Harvard Medical School şi Dana-Farber Cancer Institute au observat că subiecţii ale căror celule canceroase erau aproape de stadiul de autodistrugere (apoptoză celulară) au răspuns mult mai bine la chimioterapie.

Aceasta înseamnă că probabilitatea ca ele să răspundă la chimioterapie depinde de "dispoziţia" lor de a se autodistruge şi nu de cât de repede se divid celulele cenceroase.

Deşi testul implică metode de cercetare complixe, având în vedere că presupune analizarea celulelor vii, specialiştii cred că el se va dovedi practic pentru identificarea pacienţilor care vor răspunde bine la tratamentul chimioterapic.

(Foto: mesothelioma-lawyersblog.com)