BM: Preţurile ridicate ale alimentelor se adaugă crizei

63

Banca Mondială atrage atenţia că preţurile alimentelor rămân ridicate şi instabile la nivel global, cele mai afectate fiind ţările sărace ale lumii. Este concluzia unui raport al instituţiei amintite, publicat înainte de reuniunea liderilor G-20 la Cannes, în Franţa.

„Milioane de oameni din întreaga lume se confruntă zilnic cu foametea şi malnutriţia. Liderii reuniţi la Cannes ar trebui să ia măsuri pentru a răspunde nevoilor lor", a declarat Robert B. Zoellick, preşedintele Băncii Mondiale.

Faptul că populaţia lumii a ajuns la 7 miliarde de locuitori impune necesitatea creării unui sistem de protejare şi îmbunătăţire a securităţii alimentare, notează worldbank.org.

Întrucât temerile asociate economiei globale ar putea afecta investiţiile pe termen mediu şi lung în domeniul cercetării agricole, pe fondul volatilităţii preţurilor, Banca Mondială va adopta o serie de măsuri menite să stopeze o parte dintre consecinţele crizei globale. Aceste măsuri vizează creşterea investiţiilor în agricultură, elaborarea unor strategii de securitate alimentară, protecţia împotriva preţurilor volatile, precum şi redresarea economică.

În perioada 3-4 noiembrie, 20 de şefi de guvern se vor reuni la Cannes pentru a discuta despre economia globală şi pentru a pune la punct un plan de coordonare şi transparenţă a politicilor, care să ajute în mod efectiv la anticiparea problemelor.

(Foto: Dreamstime)