Ce efecte are folosirea în exces a smartphone-ului

47

Persoanele care nu reușesc să se dezlipească de smartphone, tabletă sau laptop după ce pleacă de la birou își pun sănătatea în pericol, avertizează organizaţia britanică Chartered Society of Psychoterapy.

Oamenii au devenit „sclavii ecranelor" și muncesc adesea și în timp ce sunt pe drum de la birou spre casă, sau chiar când ajung, spun reprezentanţii organizaţiei. Ei se declară „foarte îngrijoraţi" de această tendinţă, pe seama căreia pun două efecte serioase, relatează BBC.

Postura în timpul utilizării aparatelor este adesea una nepotrivită. Aceasta, împreună cu păstrarea aceleiași poziţii corporale timp îndelungat, poate duce la dureri supărătoare de gât și de cap. În plus, a lua de lucru acasă sau pe drum contribuie la creșterea presiunii psihice și a stresului. Iar odată cu stresul vin și bolile asociate lui.

În urma unui sondaj cu 2.010 respondenţi, organizaţia a descoperit că aproape două treimi dintre cei intervievaţi lucrează, în medie, una sau două ore, în afara programului de serviciu. „Munca în exces nu ajută pe nimeni. Angajaţii suprasolicitaţi nu mai dau randament, iar stresul îi poate îmbolnăvi," a declarat Brendan Barber, secretarul general al asociaţiei Trades Union Congress din Marea Britanie.