Celulele ochiului ar putea ajuta la diagnosticarea maladiei Alzheimer

197

Boala Alzheimer ar putea fi diagnosticată prin observarea unor schimbări la nivelul celulelor din retină, spun oamenii de ştiinţă de la Georgetown University Medical Center (GUMC).

Dat fiind faptul că retina este o prelungire a creierului, cercetătorii afirmă că pierderea neuronilor retinei poate avea o legătură directă cu pierderea celulelor din creier, în cazul persoanelor care suferă de Alzheimer. Mai mult decât atât, ei cred că într-o zi opticienii vor putea să detecteze boala Alzheimer printr-un simplu control, dacă vor dispune de informaţiile şi instrumentele necesare, notează BBC.

Alteraţiile la nivelul retinei ar putea ajuta, de asemenea, la detectarea glaucomului, boală care provoacă orbirea. Dacă se confirmă posibilitatea detectării bolii Alzheimer printr-un control al ochilor, tratamentul care se foloseşte pentru această maladie va putea fi folosit şi pentru tratarea glaucomului.

Studiile, relevate la conferinţa americană Society for Neuroscience, care au condus la această ipoteză au fost făcute pe animale. Prin urmare, este nevoie de mai multe cercetări şi studii pe oameni pentru a şti dacă această metodă va funcţiona, explică Dr. Scott Turner de la GUMC. Dacă o simplă scannare a ochilor va fi suficientă pentru a detecta această boală, ar însemna că s-a descoperit o metodă ieftină şi fără invaziune.

Boala Alzheimer este o boală neurodegenerativă şi constituie cel mai întâlnit tip de demenţă. Cauza acestei boli nu s-a descoperit încă şi nici tratamentul acesteia, iar de obicei diagnosticarea ei se face când se află deja în stadii avansate. Pentru a încetini, pe cât este posibil, pierderea memoriei, este foarte important ca boala să fie detectată cât mai devreme.