Mecanismul prin care stresul slăbește sistemul imunitar

1214

Stresul cronic activează celulele sistemului imunitar pentru a lupta împotriva unei infecţii în corp care de fapt nu există, susţin cercetătorii de la Universitatea de Stat Ohio într-un comunicat pe site-ul instituţiei. Fenomenul conduce la creșterea gradului de inflamaţie în corp și poate contribui la dezvoltarea unor afecţiuni cronice. 

Experţii de la Universitatea de Stat Ohio au efectuat un experiment pe cobai, lăsându-i, în primă instanţă, în aceeași cușcă, pentru a crea o ierarhie. Apoi a fost introdus de mai multe ori în cușca animalelor un mascul agresiv. Atunci când au fost înfrânţi în mod repetat de acesta, nivelul de stres al șoarecilor a crescut și a fost manifestat prin reacţia instinctivă „luptă sau fugi”.

După acest experiment, cercetătorii au recoltat și analizat celulele din sângele animalelor. Astfel, ei au putut observa că numărul de celule imunitare ale cobailor stresaţi era de patru ori mai mare decât în cazul animalelor nestresate. Totodată, stresul a contribuit la creșterea nivelului expresiilor a 3.000 de gene. Aproape jumătate dintre acestea erau proinflamatorii, gene care ajută la mobilizarea celulelor sistemului imunitar în lupta împotriva unei infecţii sau leziuni din corp.

Celulele sistemului imunitar contribuie la generarea unei inflamaţii în scopul de a proteja organismul. Însă atunci când această inflamaţie capătă proporţii mari și nu contribuie la apărarea în faţa unei infecţii sau traume, ea poate constitui un factor de risc în dezvoltarea unor boli grave, precum diabetul, bolile cardiovasculare sau obezitatea, punctează experţii.

Coautorul studiului, dr. John Sheridan, subliniază că atât în cazul animalelor, cât și în cazul oamenilor, expunerea pe o perioadă îndelungată la stres „ar putea juca un rol în ceea ce privește nivelul expresiilor genelor din sistemul imunitar”.

De asemenea, studii anterioare, efectuate pe subiecţi umani cu un statut economic precar, au arătat un efect asemănător în ceea ce privește mobilizarea celulelor imunitare în cazul indivizilor stresaţi.