Cercetătorii europeni au inventat „ficatul virtual”

9

O echipă formată din cercetători știinţifici şi chirurgi din Franţa, Germania, Elveţia şi Anglia a reușit să inventeze „ficatul virtual", într-un proiect finanţat din fondurile europene pentru cercetare.

„Ficatul virtual" a fost pus la punct cu scopul de a-i ajuta pe chirurgi să planifice şi să realizeze operaţii pe acest organ vital din organism. Programul poate simula cu un grad înalt de precizie mărimea şi locul în care se află tumorile care trbeuie operate.

Acest organ virtual, diferit pentru fiecare pacient, este construit pe baza imaginilor trimise de medicii radiologi către aplicaţia online a programului PASSPORT (Patient-Specific Simulation and Pre-Operative Realistic Training). Graţie acestui program, chirurgii au acces la informaţii vitale atunci când iau decizia de a opera un anumit pacient, au explicat reprezentanţii Comisiei Europene.

„Sute de mii de persoane mor în Europa şi în lumea întreagă din cauza cancerului hepatic. Această tehnologie dezvoltată în cadrul proiectului PASSPORT reprezintă o realizare majoră, care va permite ameliorări semnificative  în ceea ce priveşte diagnosticul şi chirurgia şi va contribui la salvarea unor vieţi", a declarat într-un comunicat Neelie Kroes, comisarul european pentru Agenda digitală.

Surse: Comisia Europeana, PIE

(Foto: Dreamstime)