Cercetătorii se pregătesc să spună la revedere bolilor cronice

53

Un nou studiu realizat de o echipă de cercetători din Australia, la cererea guvernului, s-ar putea să fi găsit cheia pentru tratarea sau prevenirea infecţiilor cronice, cum ar fi HIV, heptatita sau tuberculoza.

Este vorba despre gena Arih2, descoperită de dr. Marc Pellegrini şi dr. Greg Ebert în celulele dendritice. Aceste celule acţionează ca un sistem de alarmă care detectează organismele străine.

„Arih2 este responsabilă pentru cele mai importante decizii pe care le face sistemul imunitar – fie să fie iniţiat răspunul imunitar, fie să fie oprit pentru a evita dezvoltarea inflamării cronice sau autoimunităţii", a explicat liderul studiului dr. Marc Pellegrini. Dacă se ia decizia greşită, corpul va ceda ori infecţiei, ori autoimunităţii.

O altă problemă este că, deşi sistemul imunitar răspunde bine în faţa majorităţii infecţiilor, există organisme care pot trece de el şi se pot dezvolta în organism. Ceea ce pot să facă cu ajutorul acestei descoperiri este să susţină sistemul imunitar pentru a putea „curăţa" infecţiile. Asta datorită faptului că Arih2 are o structură unică, ceea ce face să fie „o ţintă excelentă pentru medicamentele terapeutice, care să nu afecteze alte proteine şi să cauzeze efecte secundare nedorite", a precizat dr. Pellegrini, conform Daily Mail.

Din păcate, vor trece mai mulţi ani până când noile medicamente să poată fi dezvoltate într-o formă utilizabilă în cazul pacienţilor umani.