Colesterolul influenţează dezvoltarea și răspândirea tumorilor la sân

103

Modul în care este descompus colesterolul în organism ar putea crește riscul dezvoltării cancerului la sân, dar și rapiditatea cu care acesta se răspândește în corp, arată un studiu american, citat de BBC.

Pentru experiment, specialiștii de la Centrul Medical al Universităţii Duke au folosit șoareci de laborator pe care i-au împărţit în două grupe: o parte a fost hrănită pe baza unei diete bogate în grăsimi, iar cealaltă parte cu alimente normale. În cazul animalelor care au primit alimente grase, cercetătorii au observat o creștere a nivelului substanţei 27HC în sânge. Substanţa este produsă ca urmare a descompunerii colesterolului în corp și poate simula efectul estrogenului asupra anumitor ţesuturi. Drept rezultat, grupul de animale care a consumat produse bogate în grăsimi a dezvoltat tumori cu până la 30% mai mari decât șoarecii care au primit hrană normală.

„Ceea ce am descoperit acum este o moleculă, nu colesterolul însuși, numit 27HC, care imită hormonul estrogen și care poate conduce în mod independent la creșterea cancerului de sân", a declarat unul dintre cercetători, prof. Donald McDonnell, citat de BBC.

Mai mult, folosind ţesut mamar canceros în teste de laborator, experţii au observat că substanţa 27HC a contribuit atât la creșterea, cât și la răspândirea mai rapidă a tumorilor.

Pentru a evita creșterea nivelului colesterolului în sânge, lucru care poate reduce atât riscul dezvoltării cancerului la sân, cât și altor probleme grave de sănătate, precum atacurile vasculare cerebrale sau formarea cheagurilor de sânge, este vital ca individul să adopte un regim alimentar sănătos. Află ce alimente poţi consuma pentru a reduce nivelul colesterolului.