Nici într-o mie de ani nu putem reduce complet efectele emisiilor de CO2

149

Efectul de încălzire al emisiilor de carbon din atmosferă ar putea fi resimţit timp de sute de ani în viitor, chiar dacă acestea ar fi întrerupte complet chiar în acest moment.

Acest lucru este susţinut cercetătorii de la Princeton şi a fost publicat într-un comunicat pe site-ul instituţiei.

Experţii au simulat scenariul în care atmosfera Pământului este încărcată de 1.800 de miliarde de tone de emisii de CO2. Ei au vrut să observe ce s-ar întâmpla dacă, brusc, aceste emisii ar dispărea. În urma experimentului, ei au descoperit că nici chiar după scurgerea unui mileniu emisiile nu au fost absorbite complet în experimentul lor, ci numai în proporţie de 80%.

Totodată, studiul oamenilor de știinţă de la Princeton contrazice teoriile potrivit cărora micșorarea emisiilor de carbon va conduce la o scădere a temperaturilor. Ei au observat că după o perioadă de 100 de ani de răcire, a urmat o perioadă de circa 4 secole în care temperaturile au crescut cu până la 0,37 de grade Celsius. „Specialiștii credeau că temperaturile vor rămâne constante sau vor scădea, odată ce emisiile sunt întrerupte, dar noi am arătat că nu trebuie exclusă posibilitatea ca temperaturile să crească”, a declarat coordonatorul studiului, Thomas Frölicher.

O creștere de numai două grade a temperaturii la nivel global faţă de perioada pre-industrială, ar putea avea efecte negative importante asupra climei, sugerează Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice. Deja temperaturile au crescut la nivel global cu 0,85 de grade faţă de acea perioadă. Deși studiile anterioare au arătat că pentru evitarea acestui scenariu este nevoie de reducerea nivelului emisiilor de CO2 până 1.000 de miliarde de tone, experţii de la Princeton sugerează că de fapt este nevoie ca acestea să nu depășească pragul de 750 de miliarde de tone.

Studiul a fost publicat în jurnalul Nature Climate Change.