Creştere îngrijorătoare de cancere avansate în rândul tinerelor

17

În ultimii 30 de ani, incidenţa cancerelor de sân descoperite în stadii avansate a crescut îngrijorător de mult în rândul femeilor cu vârste între 25 şi 39 de ani, arată un studiu comparativ publicat în Journal of the American Medical Association.

Astfel, datele colectate în ultimii 30 de ani arată că numărul de cazuri a crescut la 2,9 la suta de mii de paciente, de la 1,53 în anul 1976. Medicii afirmă că nu atât numărul este îngrijorător de mare, ci extinderea tumorilor, care au ajuns – de regulă – să se extindă la organe vitale, precum plămânii, arată Associated Press.

Momentan, singura recomandare pe care o pot face medicii tinerelor este să se prezinte regulat la medic, dar şi imediat ce descoperă noduli, schimbări în aspectul sânilor sau dureri. Acestea nu trebuie să se lase înşelate de faptul că sunt tinere şi nu au avut în familei cazuri de cancer la sân.

În România însă, rata de deces din cauza cancerului de sân este cu aproximativ 20% mai mare decât media înregistrată la nivel mondial. Explicaţia este că femeile merg la medic târziu, când maladia este în stadii avansate şi eficienţa tratamentelor este redusă. „Ne confruntăm cu multe cazuri în care pacienta ajunge la doctor cu metastaze multiple. Dacă depistăm cancerul în stadiu incipient, supravieţuirea în primii cinci ani este de 97%", spune medicul oncolog Florin Băcanu.