Este morală creşterea longevităţii oamenilor în lipsa resurselor?

156

Potrivit cercetătorilor de la Institutul de cercetări demografice Max Planck din Rostock (Germania), în ultimii ani s-au făcut progrese uimitoare în ce priveşte scăderea probabilităţii de deces, accentuându-se astfel şi mai mult tendinţa spre longevitate. Ţinând cont că ţările industrializate nu sunt pregătite să facă faţă costurilor unui număr mai mare de pensionari, criticii se întreabă dacă un cumva prelungirea vieţii este indezirabilă în aceste condiţii.

În ultimul secol, longevitatea oamenilor a crescut rapid, în principal datorită inventării antibioticelor şi vaccinurilor, a creşterii eficienţei agricole, care a asigurat accesul la hrană pentru un număr mult mai mare de oameni, şi cu dezvoltarea pe scară largă a sistemelor de aprovizionare cu apă potabilă.

Astfel, în prezent riscul de deces asociat vârstei de 72 de ani este echivalent cu riscul de deces la vârsta de 30 de ani, în anul 1900, relevă studiul citat de CNBC şi Financial Times.

Însă acest ritm rapid de creştere a speranţei de viaţă lasă economiile industrializate nepregătite în faţa costurilor necesare pentru asigurarea veniturilor la vârsta pensionării pentru atât de mulţi oameni şi un timp atât de îndelungat, menţionează sursele.