Cum influenţează regiunea geografică prescrierea de medicamente pentru vârstnici

40

Regiunea georgrafică în care locuiesc bătrânii are un impact semnificativ asupra medicamentelor care le sunt prescrise, unii dintre seniori fiind chiar în pericol de a primi medicamente inadecvate, arată un studiu american citat de Associated Press.

Studiul efectuat de Dartmouth Atlas Project a analizat reţetele de medicamente eliberate în 2010 a peste 37 de milioane de pacienţi care își luau medicamentele în cadrul Părţii D a programului de îngrijire a sănătăţii Medicale din SUA, de care depinde viaţa a circa 50 de milioane de vârstnici. Rezultatele au arătat că pacienţii care locuiau în partea sudică a Statelor Unite aveau un risc mult mai mare de a primi medicamente periculoase, faţă de cei din alte regiuni. În același timp, aveau mai puţine șanse să primească tratamentele de lungă durată pentru inimă și probleme ale oaselor.

Astfel, locuitorii vârstnici din Alexandria, Louisiana, aveau un risc de trei ori mai mare faţă de cei din Rochester, Minnesota, de a primi medicamente dăunătoare unde sunt incluse tratamentele de relaxare musculară sau cele pentru anxietate. Astfel de pastile pot provoca o serie de complicaţii medicale în cazul pacienţilor în vârstă, precum sedarea excesivă, dezechilibrări și căderi.

În plus, cercetătorii au descoperit că valoarea fondurilor alocate de Medicare în anumite regiuni nu a influenţat calitatea serviciilor medicale primite de pacienţi. La fel ca și în studiile efectuate anterior, ei au observat că persoanele beneficiau de servicii slabe chiar și în regiunile în care programul american de îngrijire a sănătăţii investea sume mari de bani. 

Experţii atrag atenţia că diferenţele dintre regiunile geografice în ceea ce privește prescripţia de medicamente ar putea fi micșorate prin aplicarea bunelor practici de medicaţie de către medici. Dr. Jeffery Munson, profesor asistent la Institutul Dartmouth pentru Politici de Sănătate și Practici Clinice susţine că medicii ar trebui să analizeze care sunt motivele pentru care pacienţii din anumite zone primesc un tratament mult mai bun decât cei din alte regiuni. De asemenea, el încurajează pacienţii să întrebe medicul în legătură cu motivul alegerii respectivului medicament, cu alternativele sale și cu plusurile și minusurile tratamentului.