Cum ne răcoreşte o băutură… fierbinte

73

Într-un interviu pentru NPR, Peter McNaughton, profesor de neuroştiinţe la Universitatea Cambridge, a explicat cum este posibil acest lucru.

McNaughton afirmă că fenomenul este simplu. Atunci când bem sau mâncăm, terminaţiile nervoase aflate pe limbă, aşa numiţii receptori TRPV1, transmit semnale creierului cu privire la gust, dar şi la temperatura alimentelor.

Atunci când receptorii simt o temperatură ridicată, creierul reacţionează foarte repede, provocând transpiraţie pentru a regla temperatura corpului. În procesul de termoreglare, organismul foloseşte apa din organism, de aceea este important ca vara să aibă loc o rehidratare constantă.

Prin acelaşi mecanism se explică preferinţa locuitorilor din zonele călduroase (precum India) de a mânca condimentat (folosind ardei iute sau curry). Totuşi, consumul de alimente condimentate nu este recomandat ca soluţie în lupta împotriva căldurii excesive. Studiile arată că cei care obisnuiesc să mănânce condimentat riscă să îngreuneze activitatea stomacului sau se pot îmbolnăvi de ulcer, gastrită sau alte probleme de digestie.