Cum arată un mic dejun sănătos, în opinia medicilor

626

Un sondaj de opinie a subliniat încă o dată, dacă mai era nevoie, că pacienţii sunt mai dispuşi să urmeze sfaturile medicilor dacă aceştia din urmă pun şi în practică sfaturile pe care le dau. Acelaşi principiu se aplică şi la micul dejun, în privinţa căruia și-au exprimat opinia câţiva medici americani celebri.

Elementele principale care se regăsesc în aproape toate cele 10 reţete de mic dejun propuse de medicii chestionaţi de Huffington Post  sunt proteinele vegetale sau animale (în special sub formă de lapte sau iaurt), fructele şi cerealele. De altfel, sugestiile medicilor se încadrează în două categorii: smoothies/shake-uri de legume şi fructe sau cereale cu lapte şi fructe.

În ceea ce priveşte smoothie-urile sau shake-urile, medicul Mark Hyman, care şi-a dedicat cariera studiului beneficiilor alimentaţiei integrale în vindecarea bolilor cronice, propune un shake care să conţină vitamine şi antioxidanţi din banane, coacăze, alune, nuci, seminţe de dovleac, cânepă, salată şi lapte de migdale.

O altă reţetă vine de la medicul Franck Lipman, celebru pentru promovarea unei combinaţii armonioase între medicina modernă şi cea alternativă şi complementară. Acesta propune un smoothie din salată, lapte de cocos, kiwi, lămâie şi avocado.

La capitolul cereale şi fructe, combinaţiile sunt foarte multe, începând cu mere, portocale sau banane şi terminand cu coacăze sau mure. Peste acestea se pune lapte vegetal (soia, migdale, alune) sau lapte degresat de vacă.